28 oktober 2014

Al Bergström - karikatyrtecknare

Kommer ni ihåg konstnären, som satt och ritade karikatyrer på Gröna Lund när man var där och roade sig på 1950- och 60-talen? Han hette Al Bergström. Man kunde alltså mot betalning få ett självporträtt. Här ovan ser ni ett sådant, som föreställer mig själv någon gång i slutet på 1950-talet. Han tecknade också många kända personer.
Jag hittade väldigt litet uppgifter om honom på nätet, så jag gick iväg till biblioteket och letade i några konstnärslexikon. I Svenskt konstnärslexikon från 1952 fick jag veta följande:
Erik Algot Bergström föddes 1910 i Katrineholm. Han var målare och tecknare. Studerade för Edward Berggren och Isaac Grünewald samt i Paris. Han har målat porträtt, figurer och stilleben.
Det lilla jag hittade på nätet var att han studerade vid Konstakademien för Otte Sköld. Under 1940-talet tecknade han porträtt som föreställde kända katrineholmare för Katrineholms-kuriren. I 40 år var han verksam som karikatyrtecknare på Gröna Lund i Stockholm. Han dog 1975.
Då man letade efter bilder på nätet, kunde man se, att många av hans teckningar säljs på auktion.
2 kommentarer:

  1. Intressant att få veta detta om denne karikatyrtecknare. Jag är ju intresserad av illustratörer i allmänhet men denne tecknare hade jag inte hört talas om tidigare. Jag är ju inte stockholmare... Duktig var han i alla fall.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Jag trodde jag var ensam om mitt tvåbokstavsförnamn. Han verkade vara duktig och hade fina skolor i ryggen. Visst är det spännande att forska på egen hand. Tack för ett trevligt blogginlägg. En söt tjej tycker jag. Helgkram Bosse

    SvaraRadera

Påsktid

Östermalms saluhall invigdes 1888. Det är Stockholms främsta handelsplats för matvaror. Saluhallen renoverades nyligen, så att den ursprungl...