30 december 2023

Okonomiyaki - japansk vitkålspannkaka



Tips på middagsrätter får man ju överallt, men det är väldigt sällan man hittar några förslag på trevliga lunchrätter. 
Här är ett recept som jag hittade i DN i somras. Där skriver man visserligen inte att det är en lunchrätt, men jag tycker att den passar till det.
Okonomiyaki är en god japansk vitkålspannkaka. Tillsammans med okonomiyakisåsen, majonnäs och toppingen blir detta en hel måltid som du garanterat blir mätt på. Baconen kan naturligtvis uteslutas eller ersättas av skinka, som ju inte är lika fett.

Ingredienser till 4 portioner:

400 g vitkål
6 salladslökar
6 ägg
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vatten
1 paket bacon 
neutral olja till stekningen

Okonomiyakisås:

1 msk ljus sirap
4 msk ketchup
3 msk worcestershiresås
2 msk ostronsås
Till serveringen:
majonnäs
strimlad salladslök
sesamfrön

Till serveringen:
majonnäs, strimlad salladslök och sesamfrön

1. Blanda ingredienserna till såsen i en liten skål.
2. Strimla vitkål och salladslök. Vispa ihop ägg, mjöl, salt, bakpulver och vatten. Vänd ner vitkålen och salldslöken. Tärna baconen.
3. Värm en stekpanna med olja. Tillsätt 1/4 av smeten och forma till en cirkel. Stek på medelvärme i 3-4 minuter och toppa ovansidan med bacon. Vänd pannkakan och stek den på andra sidan så att baconen blir stekt.
4. Toppa pannkakan med såsen, litet majonnäs, salladslök och sesamfrön.

Med detta lilla recept ber jag att få tillönska alla mina läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Penjoar

Axel Edelfelt, Parisisk kvinna i peignoir Vad är en penjoar? Ordet kommer från det franska ordet peigner, som betyder kamma. Då anar ni nog ...