22 december 2023

Julkrubbor

Detta inlägg publicerade jag första gången i november 2021. Jag tycker att det passar att visa det igen, eftersom 2023 kan sägas vara ett jubileumsår för julkrubbor. Det är nämligen precis 800 år sedan julkrubban "uppfanns" och 100 år sedan en julkrubba visades för första gången i Stockholms stift.


En julkrubba är en mer eller mindre konstnärlig framställning i miniatyr av Jesu födelse, som visas vid advent och jul.
Det sägs att det var den helige Franciskus av Assisi som "uppfann" julkrubban 1223. Han använde då levande djur, som placerades i en grotta. I samband med detta  höll man en mässa med sång och musik.
Världens första julkrubba, som ställdes fram i en kyrka, var denna på nedanstående bild. Den ställdes fram år 1291 i Rom. Figurerna var nära en meter höga.

Det var jesuiterna, som senare kom att framställa denna scen i mindre skala, alltså som dagens julkrubbor.
1562 visades jesuiternas första krubba i en kyrka i Prag, där den väckte stor uppmärksamhet.
Jesusbarnet, Maria och Josef finns alltid med i krubborna, där de är placerade i ett stall. Utöver dessa finns oftast en oxe, en åsna, ett får, en ängel, herdar samt de tre vise männen.
Den första svenska julkrubban visades i Stockholms katolska församling 1803/1804 och var utformad som någon slags marionettföreställning. 
Händene kyrkas julkrubba från 1886 blev den första krubban i en luthersk kyrka inom svenska kyrkan. Den används än idag!

Julkrubban i Händene kyrka

Så småningom uppenbarade sig krubbor i flera svenska/lutherska kyrkor. En framstående är Ersta diakonissanstalts stora julkrubba som har visats sedan 1906. Även i hemmen började det dyka upp julkrubbor.
Första julkrubban i Stockholms stift placerades 1923 i Hjorthagens kyrka. Efter detta blev det allt vanligare med krubbor och 2002 hade hela 95 % av alla församlingar en krubba.

Julkrubban i Hjorthagens kyrka. Foto: Engelbrekts församling

Staden Krakow har ända sedan 1300-talet en tradition att skapa fantastiska julkrubbor ofta med stadsmotiv. Det finns faktiskt en Krakowkrubba med stockholmsmotiv. Ekerö kommun har beställt en egen Krakowkrubba i vilken bland annat Drottningholms slott avbildas.  Så vitt jag vet, tas den fram varje år i advent och förevisas i Ekerö kulturhus. Den innehåller inte bara Drottningholms slott utan mängder av andra figurer och scener ur den svenska historien och naturligtvis en scen med den heliga familjen.

Krakowkrubba

Ekerö kommuns Krakowkrubba 


Neapel är dagens centrum för julkrubbstillverkning.

Det finns många fina julkrubbor att titta på om man har tid och möjlighet att åka runt. I Stockholmsområdet finns, förutom de redan nämnda, krubbor på följande ställen :

Katolska Sankta Eugenia kyrka, Kungsträdgårdsgatan 12
Årsta kyrka och Årsta torg
Stora Sköndals kyrka
Sofia kyrka
Reservation för eventuella ändringar. Ring först och kontrollera att uppgifterna stämmer!


Jag har tagit faktauppgifterna och bild 1,2 och 4 från boken Julkrubbans historia av Ewa Bigestans.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips - om kungligheter

Jag har haft en ambition att läsa in mig litet på svenska drottningar.  I vintras läste jag en mycket intressant biografi över drottning Hed...