8 december 2023

Julstämning på Lidingö museum




På Lidingö museum kan man under december månad uppleva en härlig julstämning!
Museets hantverksbod är fylld av hantverk, fina juldekorationer och annat som passar att ge bort som julklapp.













Julkort med illustrationer av Einar Nerman. Säljs endast på Lidingö museum


Onsdagen den 13 december var det kafferep med hembakat bröd. Många gäster kom och kunde njuta av allt det som syns på bilden nedan. 






2007 började Lidingö museum med sina kafferep, där det serverades minst sju sorters kakor och en del tårtor. Här är en bild på några av de lyckliga, som fick plats på detta första kafferep.


Foto: Jan Sjöberg. Hembygdsföreningens bildarkiv.


Kafferepen återkommer nu efter några års uppehåll. 
Varför kallas det kafferep? I Nationalencyklopedin står följande förklaring:
Benämning på en kaffebjudning med vanligen endast kvinnliga deltagare, känd sedan mitten av 1800-talet. Härledningen är osäker men man har gissat på att ordet skulle kunna gå tillbaka på en kring år 1800 vanlig sysselsättning vid kaffekalas, nämligen att repa sidenlappar till stoppning i kläder eller repa linne till förbandsbindor.


Den enormt populäre estradören Mattias Enn har gett flera julkonserter. Konserterna har haft tema Vintergatan och innehåller klassiska julsånger, julpsalmer och högläsning. Årets sista konsert var den 19:e december klockan 16. Det var fullsatt, naturligtvis!


Foto: Gabriel Henningsson








2 kommentarer:

  1. Full fart i morgon på museet och i centrum. Julmarknad.

    SvaraRadera

Penjoar

Axel Edelfelt, Parisisk kvinna i peignoir Vad är en penjoar? Ordet kommer från det franska ordet peigner, som betyder kamma. Då anar ni nog ...