31 oktober 2023

Jubileumsutställning på Kungliga slottet






Det har väl inte undgått någon att man i år firar att det var 500 år sedan Gustav Vasa blev kung och att vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf  har varit regent i 50 år.
Detta har uppmärksammats på flera håll och på flera sätt. På Kungliga slottet i Stockholm pågår för närvarande en jubileumsutställning som heter Vasa till Bernadotte 1523 - 1973 - 2023. Kultur i rikets tjänst.
Utställningen presenteras på följande sätt:
500 år av monarki har gett oss ett kulturarv, som är både rikt och mångfacetterat. Årets jubileum uppmärksammas med den mest omfattande utställning, som någonsin arrangerats på Kungliga slottet. Spektakulära och kulturhistoriskt viktiga föremål ur de kungliga samlingarna visas sida vid sida med centrala inlån. 
Tillsammans med vår konstförening deltog jag i en guidad visning av denna utställning. Bilderna jag visar här gör inte utställningen rättvisa, den måste ses i verkligheten. Den är enastående! Utställningen visas också digitalt på nätet. 
https://vr.kungligaslotten.se/vasa-to-bernadotte/?s=pano123410
 

Rikssvärdet från 1500-talets mitt och Gustav Vasas begravningskrona från 1560


Ceremonivaggan tillverkad 1655


Tronhimmel från ca 1600


Adolf Fredriks namnstämpel från 1756


Kamégarnityret från ca 1809


... och nu när vi ändå befinner oss bland kungligheter måste jag få passa på att tipsa om en mycket läsvärd bok skriven av Eva Helen Ulvros. Den heter Hedvig Eleonora och hennes tid. Det är så intressant att läsa svensk historia ur en drottnings perspektiv. Här berättas om en kvinna som levde under en mörk tid. När det nordiska kriget rasade kom hon att bli en symbol för den fredslängtan, som förenade henne med landets invånare. Hon kom också att betyda mycket för den svenska kulturen.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Boktips: Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam

Jag har läst Maria Ernestams senaste bok Tjuvlyssnaren. Den handlar om Karl-Gunnar Hammarkvist som är 64 år och lever ensam. Han är ekonom p...