7 mars 2023

Mimmi Gustafsson, porträttfotograf

Den 8 mars är det Internationella kvinnodagen.
Jag tycker att det är roligt att försöka hitta någon intressant kvinna att skriva om här på bloggen just i samband med den dagen.
I höstas besökte jag Stockholms stadsmuseum. Där hittade jag några uppgifter om en kvinnlig fotograf, som jag aldrig tidigare hört talas om. Jag blev naturligtvis litet nyfiken och ville veta mer om henne.

Mimmi Gustafsson. Bilden kommer från Svenskt kvinnobiografiskt lexikon.


Porträttfotografen Mimmi Gustafsson var verksam i Stockholm åren 1890-1930. På museet finns nästan 8400 av hennes glasnegativ bevarade, vilket är museets största samling av en enskild kvinnlig fotograf. En del av negativen har blivit digitaliserade och är sökbara via Digitala Stadsmuseet. I databasen Porträttfynd finns ytterligare några hundra av hennes färdiga ateljéporträtt.

Mimmi Gustafsson föddes 1862 i Uppsala. Hon var född utom äktenskapet och hamnade hos en fosterfamilj i Stockholm. Hon utbildade sig så småningom till fotograf. 1888 startade hon en fotoateljé på Götgatan 3 i Stockholm.
1891 gifte hon sig och under några år drev hon och hennes man gemensamt flera fotoateljéer. Paret gick senare skilda vägar, men Mimmi fortsatte med sin verksamhet. Porträttfotografering hade blivit väldigt populärt och Mimmi var mycket eftersökt som fotograf. Den rymliga ateljén på Götgatan 3 längst upp i huset, hade stora takfönster mot norr. Som bakgrunder fanns både inomhusmiljöer som passade ihop med eleganta bord och klädda stolar och utomhusmotiv som skogspartier och ängsutsikter, kompletterade med konstgjorda träd, stubbar och till och med en gräsmatta.
Då verksamheten lades ner 1930 blev negativen kvar och hittades sedan av en slump 1984 i ett skåp på vinden. De lämnades sedan över som gåva till Stadsmuseet. 
Mimmi Gustafssons skicklighet som porträttfotograf visar sig främst i den lyhördhet med vilken hon verkar ha närmat sig sina kunder. 

Dessa uppgifter har jag tagit ur en artikel, skriven av Ann-Sofi Forsmark och publicerad i Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. 


Här kommer några av Mimmi Gustafssons fotografier, som jag laddat ner från Stockholms stadsmuseum. 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...