19 september 2022

Storholmen



Storholmen är en ö strax utanför Lidingö. Ön tillhör Lidingö kommun, men det saknas broförbindelse. Ön har några bofasta familjer och ytterligare ett antal familjer är sommarboende. För dem är det som regel egen båt som gäller för att ta sig ut till ön.  För oss andra erbjuder SL möjlighet att åka med pendelbåt. 
Jag besökte denna ö för första gången sommaren 2022.
Ön är ungefär lika stor som Gamla stan. Vi vandrade runt och tittade på alla fina hus med tillhörande  trädgårdar. 




På ön finns en mycket framträdande och berömd byggnad. Den heter Villa Kassman, i dagligt tal kallad för Slottet. Denna byggnad, som egentligen är en ombyggnad av en tidigare fastighet, blev 1917 sommarresidens åt bankiren Gunnar Kassman och hans familj. Villan har sedan haft många olika ägare. Den har varit pensionat, den har varit sommarnöje åt ambassadören Alexandra Kollontaj och den har även hyrts ut till ett kollektiv. I dag är den tyvärr mycket förfallen. Den har nyligen fått en ny ägare, som visat intresse för att renovera byggnaden och trädgården.




Det finns en krog på ön, som heter Storholmens sjökrog. Det finns även en festplats med dansbana. 
 





Vill man veta mer om denna lilla ö finns det en bok som heter Storholmen skriven av Eric Erfors.


2 kommentarer:

  1. Ser lummigt och fint ut, verkligen häftigt med dammen med som har varit torrlagd så länge att landväxter tagit sig bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din kommentar. Ja, det är verkligen igenvuxet på många ställen. Vi får se nu om den nye ägaren klarar av att återställa allt.

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...