I början av augusti deltog jag i en sällskapsresa med buss genom Danmark. Vi startade i Malmö och åkte via Öresundsbron över till Själland.
Öresundsbron |
Därefter åkte vi till Fyn, där vi gjorde vårt första stopp i Odense. Odense är den stad där H C Andersen föddes och växte upp i. Det var en charmig liten stad.
H C Andersens bostad |
Staty av Den ståndaktige soldaten |
Sedan gick färden vidare över till Jylland. Vi åkte norrut till Frederikshavn, där vi bodde på hotell i fyra nätter.
En av dagarna gjorde vi en gemensam utflykt till Skagen. Detta kan sägas vara resans höjdpunkt.
Skagen är den allra nordligaste delen av Jylland. För att komma ut till själva udden, måste man åka genom sanden i en vagn, dragen av en traktor. Sedan får man kliva ut och och njuta av anblicken av havet och den vackert belysta himlen. Ja, det är så vackert att man nästan tappar andan. Det är här Kattegatt och Skagerrak möts.
Grenen |
Skagen är ju berömt för att det i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet drog till sig många konstnärer, som inspirerades av det speciella ljuset.
Vi besökte Skagens museum för att beundra ett urval av de berömda målarnas verk.
P S Kröyer Sommarafton på Skagen Sönderstrand 1892 |
Laurits Tuxen Rhododendron. 1917. |
På vägen hem till hotellet stannade vi vid den vandrande sanddyn Råbjerg Mile, som förflyttar sig 15 meter per år. Vi stannade också till vid den tilsandede Kirke. Det är en kyrka, som blivit dränkt av sand. Bara tornet finns kvar.
Jag fick flera tillfällen att äta god mat. En dansk specialitet kallas Stjerneskud. Det är ett smörrebröd med pålägg bestående rödspätta, räkor, rom, sparris och sallad. Mycket gott!
Det blev aldrig tillfälle till havsbad, så jag testade hotellets bubbelbad i stället. Så skönt!
På femte dagen vände vi åter hem mot Sverige. Under den resan gjorde vi ett stopp i Århus och besökte Den gamle by. Det är ett friluftsmuseum där det finns flera olika hus från tiden mellan mitten av 1500-talet och 1900-talet. Här kunde man besöka bostadshus, apotek och butiker från förr i genuin miljö. Mycket intressant och välgjort.
Damfrisering från 1950-talet i Den gamle by |
Väl hemma i Stockholm kunde jag se tillbaka på en fantastisk resa, som jag var mycket nöjd med.
Men det var jobbigt med tågresan till och från Malmö. Resan ner tog flera timmar längre än beräknat. Man blir ju också tvungen att övernatta i Malmö. Det börjar också blir rätt jobbigt att släpa på mycket bagage, nu när man börjar bli litet till åren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar