1 maj 2014

Trappor

Det här med trappor - är det någonsin någon som lägger märke till dem? Det finns små trappor, lååååånga trappor, gamla trappor och nya. En del trappor är berömda, en del mindre kända. De allra flesta är rätt vackra.
Jag tog med mig kameran och fotograferade några trappor i Stockholm och dess närhet.
De första bilderna är tagna runt Slussen. Hunden och jag begav oss dit annandag påsk i strålande solsken. Jag blev chockad av att se hur det såg ut där. Helt kaotiskt! Massor med avspärrningar på grund av Slussens ombyggnad och byggnationen av Citybanan. Det var smutsigt och tråkigt på Södermalmstorg. Men det var en njutning att komma upp på Fjällgatan. Man blir lika hänförd varje gång man ser utsikten där.


Sista Styverns trappor

Spännande trappa på Katarinaberget. Observera skylten "Rökning förbjuden".

Maria Trappgränd

Stockholms stadsbibliotek "Himlatrappan"

Stockholms stadsbibliotek, norra trappan, numera avstängd. Då jag gick min utbildning och senare också arbetade där, var detta personalingången (utan grind). Många fina minnen!

Olof Palmes gata med ingången till Brunkebergstunneln. Även här finns starka minnen från tiden då jag gick i skola i Vasastan och skulle ner till Humlegården och ta Lidingötåget. Då gick jag ofta genom denna tunnel.

Solbacken finns inte kvar, däremot trappan dit

Rulltrappan på station Västra skogen. Storstockholms längsta rulltrappa. 66 meter lång, 33 meter hög och 362 trappsteg.


2 kommentarer:

  1. Härliga bilder på Stockholmstrappor! Tror jag gått i alla, utom den upp till Solbacken. Vad var Solbacken? En villa? Den enda jag känner till är prinsessan Lilians bostad, men det ser inte riktigt ut som jag minns det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Solbacken är en fastighet här på Lidingö, där jag bor. Vet inte hur villan såg ut, men nu ligger det flerfamiljshus där. Litet rörande det där med en kvarvarande grindöppning och trappa som inte leder någonstans längre.

      Radera

Nycklar

I NE står följande: En nyckel är en mekanisk del till lås, bestående av grepp och blad. Bladet är oftast tillverkat av metall, medan greppet...