22 februari 2022

Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr



Anthony Doerr är en amerikansk författare, som är född 1973. Han vann Pulitzerpriset i skönlitteratur 2015 för romanen Ljuset vi inte ser.
Berättelsen utspelar sig i det ockuperade Frankrike under andra världskriget. Det är en gripande historia om två unga människor, en fransk flicka och en tysk soldat, som mot alla odds kämpar för att överleva. Det är en fängslande berättelse om den grymhet, som en gång slog klorna i Europa - och om den godhet, som göms i våra hjärtan.
Jag tyckte mycket om boken. Det märktes att författaren gjort mycket research kring den verklighetsbakgrund som finns för att få berättelsen att framstå som trovärdig, samtidigt som han låtit fantasin flöda.

Nu i vinter har det kommit ytterligare en roman av Doerr, som heter En bättre värld. "Ett bländande epos om kärlek, krig och glädjen, som står att finna i böcker" skriver The Guardian i sin recension.

2 kommentarer:

  1. Jag läste "Ljuset vi inte ser" häromåret, och blev väldigt tagen av romanen. Var inte flickan i boken dessutom blind? Minns skildringen av hur hon satt med den unge tyske soldaten i en sönderbombad huskällare, där de försökte överleva och ta sig ut med gemensamma krafter. Romaner om andra världskriget framstår nu i ny belysning och aktualitet då ett nytt anfallskrig inletts i Europa. Vem trodde inte sådant var förpassat till historiens källarvrår?

    //Mariadne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det stämmer flickan var blind. Boken känns mer angelägen än någonsin.

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...