23 januari 2022

Dockhumor


Dockteater förknippas kanske mest med barnteater. Men det finns faktisk dockteater för vuxna också. Så här står det i NE:

Dockteatern ägde ursprungligen en bred folklig förankring, men i våra dagar vänder den sig i första hand till en barn-och ungdomspublik i syfte att undervisa och underhålla. Den har under 1900-talet även kommit att fängsla en vuxen publik. 
Dockteater finns i många länder och har också kommit att användas för opinionsbildning och satir



Petter Lennstrand och Björn Carlberg, som tillsammans brukar kalla sig Scandinavian Puppets, är Sveriges mest erfarna dockspelare för TV. De ligger bakom bland annat Operation Klotty, Allram Eest och Kjell. För något år sedan tog de med sina figurer till teaterscenen i den hyllande föreställningen Dockhumor på Scalateatern. 

Petter och Björn använder sig av stora handdockor. I en TV-produktion syns ju endast dockorna , men då de visas på teater syns naturligtvis de som håller dockorna också.
Jag har sett Operation Klotty på SVT och tyckte att det var vansinnigt roligt. Jag såg också föreställningen på Scala för något år sedan tillsammans med min dotter. Vi skrattade båda två. Nu har jag fått en biljett till den nya föreställningen, Dockhumor 2, som julklapp  och ser mycket fram emot att möta dessa figurer igen. Det är premiär i januari 2022 och sedan bär det av på turné.



Föreställningen Dockhumor 2

Det som slår mig är, att det är ju ett slags buktaleri som Björn och Petter ägnar sig åt. De kanske inte är så skickliga i att låta bli att röra på munnen, men är å andra sidan väldigt duktiga på att ändra rösten, skriva roliga sketcher och framföra dem.
Vill du lära dig buktaleri så finns det kurser på Youtube. Här är lektion 1 med Anna Fornarve.

Anna och syster Görel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...