11 februari 2021

Romantik


Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en dag som uppmärksammas här i Sverige sedan 1960-talet. Man kan läsa följande på Nordiska museets hemsida:
Alla hjärtans dag eller Valentine´s Day, som den heter på engelska, började firas i Sverige mycket sent. Förebilden kom från USA under 1900-talet och firandet har växt de senaste decennierna. I anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här. Den går tillbaka på medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren. Det är alltså en kalendarisk högtid, som är ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung.
Dagens namn är Valentin efter ett romerskt helgon. Anledningen till att han är ihågkommen i vår tid är att 14 februari på medeltiden ansågs vara den dag då fåglarna bildade par. I England och Frankrike utsågs byns pojkar och flickor till låtsaspar för ett år på Valentindagen.
Det har lett till att Valentine´s Day har blivit en romantikens dag. De första valentinkorten dök upp i England på 1400-talet och under 1700-talet såldes kommersiellt framställda kort.

Alla hjärtans dag-kort från USA ca 1910


Alla hjärtans dags väg till Sverige gick via handeln, som såg en möjlighet till marknadsföring. Första skyltningen är belagd till år 1956 och därefter har försäljningen av godsaker och blommor bara ökat. Rosor är den populäraste blomman.

Litet mer seriöst om romantiken som epok:
För romantiken var konsten odelad. Musik, diktning och måleri upplevdes som en enhet med känslan som gemensam väg till insikt och skapande.
Eugène Delacroix målade ett porträtt av George Sand 1838, då hon lyssnar på musik i djup försjunkenhet. I hennes uttryck fångat med utpräglat målerisk gestaltning, upplever man också målarens eget starka musikengagemang.(NE)



Den som inte kan vänta sig ett fång röda rosor denna dag, kan alltid trösta sig med att se en romantiskt film (Broarna i Madison County, Bara en natt ), läsa en kärleksroman (Anna Karenina, Svindlande höjder) eller lyssna på ett vackert musikstycke (Schubert Serenata D. 957, Beethoven Romans för violin nr. 2). 
Till detta kan man lämpligen unna sig litet god choklad. Denna vecka har vår lokala chokladbutik Betsy Sandberg extrapris på choklad med smak av passionsfrukt. 






6 kommentarer:

  1. Hej, pusshållplatser är väl trevliga för dem man känner väl, men i pandemitider kanske de kan signalera lite för mycket frihet att pussa den man vill. Vilket inte alls är tillåtet nuförtiden, om du inte bor eller umgås ofta med personen ifråga. Visst är det trist med alla begränsningar i livet, själv längtar jag ihjäl mig efter dotter, barnbarn och barnbarnsbarn jag ännu inte fått träffa. Men vi får tåla oss, vänta, och hoppas. Ha det gott

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är klart att just nu under rådande pandemi var det kanske inte så roligt med pusshållplats.
      Snart är detta över och vi kan återigen träffa våra nära och kära.

      Radera
  2. I Finland kallas Alla Hjärtans Dag för Vänskapens Dag, och det är fritt fram att skicka blommor till vem som helst av sina vänner. Tycker det är sundare än detta röda-rosor-tjafs och kort med hjärtan enligt amerikansk modell, där små barn drillas till att "dejta" redan innan de kan stå på benen.

    /Mariadne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt med Vänskapens dag. Låter verkligen mer sympatiskt!

      Radera
  3. Alla hjärtans dag upplevde jag inte förrän i slutet på 60-talet trots att det tydligen kom till Sverige tidigare. Intressant att läsa om detta och få lite uppdatering om romantiken.
    Ingrid

    SvaraRadera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...