2 februari 2021

John Singer Sargent och hans konstNationalmuseum hade en utställning med konstverk av John Singer Sargent förra året. Tyvärr missade jag den, men har nu kunnat ta igen en del av skadan genom att läsa den bok, som museet gav ut i samband med utställningen. Bokens omslag föreställer ett porträtt av systrarna Ena och Betty Wertheimer och är gjort 1901.
John Singer Sargent är en amerikansk målare, som levde 1856 till 1925. Sargent var visserligen amerikan till börden, men framför allt kosmopolit. Föräldrarna var amerikaner, som bosatt sig i Europa. Sargent föddes i Florens, studerade i Paris , bodde i London och reste sedan mycket runt i världen.
Han var enormt produktiv. Gjorde både oljemålningar och akvareller. Det var de vackra och inträngande porträtten, som gjorde honom till den kanske mest berömde porträttmålaren under sin tid. 

Robert de Cevrieux. 1879


Men han målade inte bara porträtt, utan kom också att måla helt andra miljöer. 
Han inspirerades av flera stora klassiska mästare, framför allt  Michelangelo och Velazques.

Gondoljärernas siesta. 1904


Han lärde känna Claude Monet och under 1880-talet målade han landskap och figurskildringar i impressionistisk stil, som kom att skilja sig helt från societetsporträtten.


Claude Monet målande i skogsbrynet. 1885


Under senare delen av sin karriär kom han att anlitas som så kallad krigsmålare och gjorde många gripande skildringar av första världskrigets fasor. 

Gasade. 1919


Alla bilderna, utom den första, kommer från Wikimedia Commons.

2 kommentarer:

  1. Kände inte alls till denna fantastiska konstnär. Namnet är dock mycket bekant. Porträttet med pojken med hunden är helt bedårande. Gondoljären så vackert! Mycket intressant. Enormt fina bilder du tagit med. Jag börjar verkligen lida av att inte kunna besöka museer och utställningar. Saknar det så. Tack för detta inlägg. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag kände inte heller till honom tidigare. Det var först då jag fick se affischen på museet. Då hade jag kommit dit för att se på annat och sedan blev det inte av att återkomma. I boken står det just detta, att han inte är särskilt välkänd i Sverige. Kul att du gillade inlägget!

      Radera

Nycklar

I NE står följande: En nyckel är en mekanisk del till lås, bestående av grepp och blad. Bladet är oftast tillverkat av metall, medan greppet...