4 augusti 2024

Dammar


En damm är en konstgjord vattensamling, oftast gjord som dekoration. Det är sådana vi ser i trädgårdar och parker.  Dammar kan också uppstå naturligt och ha en praktisk funktion för att dränera ett vattensjukt område. 
Här på vår ö har vi flera dammar. Jag har besökt några av dem.
Den äldsta naturliga dammen ligger i området Mölna och är från mitten av 1600-talet. Det är ett naturskönt område där det tidigare låg en kvarn. Man ser resterna av kvarnen och en vattenränna, som ansluter till dammen. Platsen har kulturhistoriskt värde. Alldeles bredvid ligger Mölna gård som tillsammans med resterna av Mölna kvarn, kvarndammen och Mölnaån är en vacker kulturmiljö och en gammal industrimiljö. Jag gjorde ett besök där tidigare i sommar och tog några bilder.

Mölnadammen. Litet svår att se eftersom den är väldigt igenvuxen.


Mölnaån

Det som finns kvar av kvarnen


Mölna gård. Privatbostad.


En fin liten konstgjord damm är Zetterbergsdammen. Den har nyligen renoverats. Tidigare låg ett stängsel kring dammen. Det har nu tagits bort så att grodor och salamandrar lättare kommer åt vattnet. I vattnet finns bland annat missne, en asiatisk läkeväxt som fördes in under medeltiden i Europa.
Runt dammen finns massor av gul sötväppling och även fina ängsblommor.


Zetterbergsdammen



Gul sötväppling

I närheten av min bostad finns en populär park som heter Torsviksparken. I parken finns en damm. Mitt i dammen finns en liten holme med bord och stolar. Det finns en gångbro, som leder över till holmen. Ibland sitter mina grannar och jag där och fikar.
Det finns också en fontän, som pumpar för att syresätta vattnet. I dammen har man placerat några skulpturer, som föreställer sjölejon. Konstnären heter Knut Andersson.
Man har planterat flera växter runt dammen. Många människor, som bott i detta område tidigare, har minnen av denna damm, som en gång i tiden hade både svanar och änder. Tidigt i våras, innan man satt igång fontänen, var det faktiskt ett andpar där, men de försvann. Kan det vara så att svanar och änder inte trivs på grund av fontänen? Det händer att folk åker skridskor på isen vintertid.

Torsviksdammen


Här skymtar man andparet i vattnet litet till vänster



Skridskoåkning på Torsviksdammen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En vanlig fredag i början av september

Ett dimmigt Torsvik Sommaren dröjde sig kvar de första dagarna i september. Det var fuktigt på nätterna och dimma på morgnarna, men sedan ko...