17 januari 2024

På mina väggar

Det är trevligt att ha tavlor på väggarna i sitt hem. Jag tittar ofta på mina och en del av dem väcker minnen...
Många av mina tavlor kommer från mitt föräldrahem. Det är bara några enstaka som jag köpt själv eller fått i present.


Denna tavla är målad av Lilly Kjellén. Hon levde 1874-1946. Många tror att den föreställer en gård, som skulle ha funnits i min släkt, men det gör den inte. Jag har faktiskt ingen aning om vad den föreställer. Tänk att man aldrig kom sig för att fråga föräldrarna! 
Kanske det är en gård på Öland, för konstnären vistades ofta där. 


Denna tavla, som är min favorittavla är målad av Anna Maria Gardell Ericson. Hon levde 1853-1939. Hon var mycket uppskattad och berömd på sin tid och finns faktiskt representerad på Nationalmuseum.



Denna tavla är målad av Bo Yson Sjöberg. Han levde 1915 - 1994.



Stockholmsmotiv som synes. Konstnären okänd. Jag skickade en förfrågan med bild till Auktionsverket, men de visste inte heller vem som målat tavlan.



Ännu en tavla med Stockholmsmotiv. Det är en etsning som föreställer Lilla Glasbruksgatan (numera Klevgränd). Konstnären heter Ernst Hällgren. I Svenskt konstnärslexikon får jag veta att han levde 1889 till 1944 och att han var teckningslärare, målare, tecknare och grafiker. Han finns representerad på Nationalmuseum.




Här är en akvarellmålning  med motiv från min hemstad, Lidingö. Det är Foresta och Värtan man ser. Konstnären heter Per Lindqvist. Jag köpte tavlan för några år sedan och tycker mycket om den. 





Slutligen vill jag visa hur jag har ordnat några av de teckningar, målningar och broderier, som mina barn och barnbarn gjort då de var små. Tavlan längst upp till vänster är väldigt färgstark. Den gjorde min dotter med fingerfärg då hon var 1 1/2 år. 

2 kommentarer:

  1. Trevliga bilder/konstverk😊 Har inte själv heller köpt, de tavlor jag har är från mina föräldrars o farföräldrars hem. Trevliga minnen, då man ju ofta kommer att tänka på dem då man tittar på en tavla. Även jag har ”kollage” av barnens konstverk❣️
    Ps. av någon anledning kan jag varken ’gilla’ eller kommentera dina inlägg på wordpress där jag håller hus, men råkade nu trycka på ’besök’ o här tycks man kunna kommentera Gillar ofta dina trevliga inlägg i varje fall😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din vänliga kommentar. Kul att du gillar mina inlägg. Om jag fick veta vem du är (det står bara Anonym som avsändare) och om det är så att du bloggar, skulle jag gärna göra ett besök hos dig också. Känner till det där att Google och Wordpress trasslar med varandra. Jag kommenterar ibland en blogg på Wordpress och blev tvungen att skaffa ett konto där, för att kunna skicka iväg det.

      Radera

Boktips: Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam

Jag har läst Maria Ernestams senaste bok Tjuvlyssnaren. Den handlar om Karl-Gunnar Hammarkvist som är 64 år och lever ensam. Han är ekonom p...