26 januari 2024

Musikmöten

 

Det är alldeles för sällan jag kommer iväg på konserter nu för tiden. Men under januari månad fick jag möjlighet att bevista hela tre konserter. De hade helt olika karaktär.

Den första var Nyårsdagskonsert i Stockholms stadshus.  Dessa nyårskonserter har en lång tradition och i år firades det nya året med stämningsfull musik på Sveriges största orgel, som finns i Blå hallen i Stockholms stadshus.

Lång kö till konserten

Den brittiska organisten Anna Lapwood presenterade ett program med atmosfäriska klanger där svallande symfonisk musik från 1900-talets första hälft blandades med både modern science fiction och traditionell svensk folkmusik.
Det var mäktiga toner att lyssna på!

Orgeln

Piporna sitter i Blå hallens tak


Nästa konsert var på jazzklubben Fasching, som ligger på Kungsgatan i Stockholm. Den jazzklubbben tillhör Europas äldsta och mest anrika jazzklubbar. Den har funnits sedan 1977 och har överlevt både Nalen och Gyllene cirkeln.




En väninna till mig hade fått två fribiljetter och bjöd med mig på konsert. Musiken denna lördagskväll bestod av storbandsjazz - Bagge Big Band under ledning av Carl Bagge och Per Ekdahl samt  sångartisterna Isabella Lundgren, Bo Sundström, Kristin Amparo och Alexander Lövmark. Underbar musik och fantastiska sångare!
Det var mycket folk i publiken och en härlig stämning!


Bagge Big Band och Kristin Amparo



Den tredje konserten var på Musikhögskolan.
Kungliga Musikhögskolan i Stockholm utbildar musiker och musiklärare på högsta internationella nivå. KMH verkar med anor från 1771 och flyttade 2016 in i ett nytt campusområde på Östermalm.



Musikstudenterna  behöver träna sig i att uppträda och ordnar konserter, som allmänheten inbjuds till. Men det gäller att vara ute i god tid, konserterna är gratis och blir snabbt fullbokade.
Nu fick jag även här ett erbjudande att gå med en väninna, som fått en biljett över till en lunchkonsert. 
Denna konsert bestod av roliga arrangemang med sång och gitarr. Det var fyra studenter, som uppträdde. En av dem spelade gitarr och tre sjöng.
Det var musik av bland andra Johann Sebastian Bach, Edvard Grieg och Giulio Regondi. Studenterna var otroligt duktiga!


Christoffer Helenius Finman, Svante Gustafsson, Liv Nyberg och Siri Krosness



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Penjoar

Axel Edelfelt, Parisisk kvinna i peignoir Vad är en penjoar? Ordet kommer från det franska ordet peigner, som betyder kamma. Då anar ni nog ...