14 februari 2023

Kafferep


I NE står följande om kafferep:
Benämning på en kaffebjudning med vanligen endast kvinnliga deltagare, känd sedan mitten av 1800-talet. Härledningen är osäker, men man har gissat att ordet skulle kunna gå tillbaka på en kring år 1800 vanlig sysselsättning vid kaffekalas, nämligen att repa sidenlappar till stoppning i kläder eller repa linne till förbandsbindor.

Jag tycker att det är roligt att baka kakor. Det är ju relativt enkelt och går snabbt. Roligast är om man har någon eller några att bjuda kakorna på, men man behöver inte skämmas om man även unnar sig en kaka i ensamt majestät.
Hittills har jag tagit de flesta recepten ur klassikern Sju sorters kakor. Jag fick ytterligare en  kakkokbok i julklapp, så nu kan jag lyfta bakandet till litet högre höjder...
Boken heter Kaklycka med Hilda och är skriven av Hilda Kirkhoff.


Boken innehåller inte bara recept på småkakor utan även recept på matbröd och pajer.
Jag har hittills hunnit med att baka två sorters småkakor och ett matbröd.


                                                    Wienerstänger med vallmofrön och Lemon curd


                                                                 

                                                    Kolasnittar med choklad och havssalt

                                                                                     Havrescones



Måste i detta sammanhang passa på och tipsa om en rolig butik, som ligger i gallerian Mood i Stockholm. Butiken, som heter Leila´s har specialiserat sig på hushållsredskap med inriktning på bakning. De har även nätbutik. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...