9 januari 2023

Jacques Tati

För länge sedan läste jag artikel i en tidning som hette "Byn som Tati satte på kartan". Det var ett ovanligt trevligt och en smula originellt resereportage. Det brukar ju annars mest vara exotiska och exklusiva resmål man tipsar om. Byn heter Sainte-Severe-sur-Indre och ligger i mellersta Frankrike. Det var där Tati spelade in sin genombrottsfilm Fest i byn och gjorde därmed den lilla byn världskänd. Han hade själv huvudrollen som brevbäraren på cykel.

Byn har endast 800 invånare. Filmen spelades in 1947 och flera av byborna deltog som statister. För några år sedan öppnade man ett Fest-i-byn-museum och i artikeln rekommenderas ett besök där.

Jacques Tati hör till en av mina favoritregissörer/skådespelare. Han levde 1907 - 1982. Tatis storhet sägs bestå av hans suveräna behärskning kropp, gester och mimik, men kan också vara hans speciella blick på omvärlden. De flesta känner väl till hans mest berömda filmer. Förutom Fest i byn är det Semestersabotören och Mon onkel. Jag kan se dem hur många gånger som helst. De är tidlösa och vansinnigt roliga. Svt brukar visa dem ibland. Senast var det somras.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...