31 december 2020

Nyår



Nyårsafton är liksom julafton en av årets stora festdagar. Förr i världen var det vanligare att man gav varandra nyårsgåvor än julklappar. Ville man veta något om framtiden så var det i samband med nyårshelgen. Man trodde att det som hände på det nya årets första dag skulle upprepas under resten av året och vissa saker hade en speciell betydelse. Om den första besökaren var en man betydde det att året skulle bli lyckosamt, men var den första besökaren en kvinna betydde det olycka. På en del håll trodde man i stället att en kvinna bringade lycka till gårdens kvinnor och en man till manfolket.
Detta läser jag i boken Trevlig helg sammanställd av Margareta Schildt.

Om nyårslöftets historia har jag tidigare skrivit på min blogg. Här är ett klipp ur boken Tio i tolv:
Länge rådde det en väldig oordning i tideräkningen i Västeuropa. Först på 1750-talet blev den gregorianska kalendern slutlig norm.
När man väl var överens om när det nya året skulle börja, blev det också inledningen till ett mer samordnat nyårsfirande. I Sverige var det till en början förlagt till nyårsdagen.
När en gemensam klocktid infördes i hela Sverige år 1878 började vår fascination för tolvslaget, som markerade slutet på ett år och början på nästa.
Under historien har det funnits olika riter och traditioner kring nyårsfirandet. Men löften av en mer sekulär karaktär har förekommit i ungefär 200 år.
I en Bostontidning från 1823 finns ett av de tidigaste tryckta exemplen på "New Year`s resolution".
En del menar att den skotska författaren Anne Halkett skrev ned några nyårslöften i sin dagbok den 2 januari 1671.
Nyårslöften blev en mer allmän vana i Sverige på 1940-talet.

En sak är dock helt säkert- pissåret 2020 vill vi inte ha tillbaka!




Det gäller att klockorna går rätt denna helg. Jag läste nyligen i DN att Linderoths kalenderur på Norrmalmstorg har stannat. Hoppas att det är lagat nu. Jag har inte haft möjlighet att åka in till stan för att kontrollera. Den vackra klockan på bilden heter Ankeruhr och finns i Wien.
Jag önskar alla mina läsare ett riktigt GOTT NYTT ÅR!



4 kommentarer:

  1. Ha ha vilken bra bild på vovven. Vilken fantastiskt vacker klocka i Wien. Väldigt intressant med texten om tideräkning, nyår mm.
    Gott Nytt och ett bättre År!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst var väl bilden på en pinkande Cavalier kul! Hittade den på Facebook. Önskar dig också ett Gott Nytt År!

      Radera
  2. Gott Nytt År till dig också, Birgitta! Och bevare mig väl för att dagens event, som är TVÄTTSTUGAN från klockan 15.00, kommer att upprepas varje dag under hela 2021.
    Mycket trevligt nyårsinlägg, och härlig bild av den pinkande hunden! Trodde att den var din först.

    /Mariadne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror inte att du behöver vara orolig. Att man har tvättstugan på nyårsdagen är ju en bokning och inget som bara händer så där...Så det gills nog inte.
      Jag knyckte bilden på den pinkande hunden på Facebook. Är med i en hundgrupp där och det var där bilden dök upp.

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...