29 september 2018

Dubrovnik
Min dotter Ulrika och jag besökte Dubrovnik en vecka i slutet av september. Staden har 50 000 invånare och ligger i södra Kroatien. Den har en stadskärna, som kan vara den vackraste och bäst bevarade barockstadsdelen i någon europeisk stad. En mängd kyrkor, palats och gamla stenhus ligger prydligt omgärdade av den mur, som skyddat staden i århundraden. Mycket av dagens bebyggelse är uppbyggd med omsorg efter jordbävningen 1667. I dag regleras alla nybyggen hårt, till och med den gröna nyansen på fönsterluckorna längs pulsådern Stradun.
Våra dagar ägnades åt sol och bad samt strövtåg i de centrala delarna av staden.Vi  besökte  också en del restauranger, men eftersom vi hade självhushåll blev vi tvungna att besöka några av de lokala livsmedelsbutikerna, vilket kan vara en upplevelse i sig.
Vi gjorde en båttur till ön Lokrum, som är ett naturreservat med tropisk växtlighet. Där finns ett  gammal kloster, som använts som inspelningsplats för tv-serien Games of Thrones.
En dag hyrde vi bil och åkte över gränsen till grannlandet Montenegro.
Mer om denna resa kommer i nästa inlägg.

Stranden 

Solsäng till uthyrning!

 Här ser ni hur mina badskor såg ut och även hur en klapperstenstrand kan se ut. Kryssningsfartygen passerade i en strid ström. 


Stadsmuren med Pileporten

Stradun, huvudgata i Gamla stan

Ulrika läser matsedeln på restaurangen med sjöläge

Svart mat! Pasta med bläckfiskragu och ost. Usch!

Klosterruin på ön Lokrum

Ulrika i den botaniska trädgården på ön Lokrum


Påfåglar i den botaniska trädgården på ön Lokrum

Liten saltvattensjö på ön Lokrum

3 kommentarer:

  1. Verkar som du har haft en fin vecka därnere. Ser underbart ut på bilderna. Ni valde rätt tid tror jag. Ser inte ut som det är så väldigt mycket turister nu.

    SvaraRadera
  2. Ja, det var en fin vecka, men jag hade ändå svårt med värmen. Det var väldigt mycket folk i Gamla stan, men i övrigt rätt glest. På vårt lilla hotell, men kanske 12 lägenheter såg man bara andra personer då och då. Vi kunde vara helt ensamma i poolen.

    SvaraRadera
  3. Aj då - det var inte bra att det var såå varmt. Men jätteskönt med lite folk ju.

    SvaraRadera

Boktips: Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

Valérie Perrin är en helt ny bekantskap för mig. Hon är en fransk författare och journalist född 1967. Hon fick sitt stora genombrott med ro...