Veckans tema för lördagsbloggen är kultur. Jag skriver enbart Dockskåp som rubrik, eftersom det då blir sökbart på Google.
Begreppet kultur har jag tolkat i vid bemärkelse, då jag valt att berätta om mitt senaste intresse, nämligen dockskåp.
Hade du ett dockskåp när du var liten? Jag hade ett, men det har jag inte kvar. Min dotter hade ett från Lundby, men hon lekte inte särskilt mycket med det. Inte så konstigt eftersom miniatyrvärlden egentligen är något som fascinerar vuxna mer än barn.
Det förstår man, då man börjar läsa om dockskåpens historia.
I alla tider har människan fascinerats av miniatyrer. Det lilla formatet ger en extra dimension.Skall man söka efter dockskåpens ursprung så är det i Tyskland man skall börja. Där tillverkade skickliga hantverkare redan på 1500-talet så kallade konstskåp, som innehöll miniatyrer. Gustav II Adolf fick ett 1632 i gåva. Det finns att beskåda i Uppsala.
Fågelhuset i Gustav II Adolfs konstskåp från 1632 Foto:Uppsala universitet, fotoavdelningen |
Ett av de äldsta, som till form och innehåll kan betraktas som dockskåp, beställdes i mitten av 1500-talet av en tysk hertig som gåva till hans dotter. Det sägs att han blev så betagen att han behöll det själv. Tyvärr förstördes det i samband med en brand.
Nu börjar dockskåp tillverkas i större skala inte bara i Tyskland utan även i Holland. De tidiga dockskåpen/dockhusen var i första hand avsedda för vuxna. Förmöget folk beställde miniatyrer av sina egna palats.
Det Stromerska huset från 1639 Foto:Germanischer National Museum, Nürnberg |
Intresset spred sig sedan till resten av Europa och i England tillverkades under 1700-talet många fantastiska dockskåp.
Ann Sharps dockskåp från ca 1700 Foto: Nick Nicholson, Hawkley Studios |
Först på 1800-talet flyttade dockskåpen in i barnkammaren.
Det äldsta svenska dockskåpet är från tidigt 1700-tal. Jag hoppas kunna visa en bild på det i ett senare inlägg. Det finns på Nordiska museet, så jag får bege mig dit!
Faktauppgifterna och bilderna har jag tagit ur boken Dockskåp, en värld i miniatyr av Lena Lidbeck och Stefan Nilsson.
Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Värdinna för septembers teman är Olgakatt.
Åh vad roligt! Ja, jag hade dockskåp som barn (Lundby) och vi har haft ett flertal här hemma när de egna barnen varit små. Det är ett väldigt roligt sätt att mötas barn/vuxna. Jättefin vinkel på lördagstemat. Jag blev genast sugen på att plocka fram ett av dockskåpen åtminstone! Ha en fin fortsättning på helgen!
SvaraRaderaFör min del så var det en dröm som aldrig blev verklighet, att ha dockskåp. Men jag gick till grannens dotter som hade ett jättefint dockhus som hon nästan aldrig lekte med men ibland hände det att vi gjorde det i alla fall.
SvaraRaderaMin dotter fick ett dockskåp som hennes farfar byggde åt henne och det finns kvar någonstans i gömmorna. Miniatyrvärlden var och är fortfarande rolig och intressant.
Jag har flera gånger haft i tankarna att jag skulle tillverka möbler till dockhus, men får nog ge upp nu vid det här laget och låta det bli en dröm det också.
Ha en god fortsättning på helgen!
Mycket intressant vinkling på lördagstemat. Mycket roligt och intressant att få veta lite om dockskåp. Det får mig att inse att jag snarast måste besöka Nordiska Muséet igen. Det var nästan 70 år sen sist och det har väl hänt en del där sedan dess. Jag hade en bok när jag var 8-9 år som jag älskade. Den hette Herr Dockemans äventyr eller något sådant. Jag älskade den men den har tyvärr kommit bort. Det handlade just om en familj i ett dockskåp. Själv har jag varken lekt med dockskåp eller dockor. Åtminstone inte sen jag lärde mig läsa. Hade heller aldrig något eget dockskåp.
SvaraRaderaIngrid
Tack för era kommentarer. Detta inlägg hade jag förberett ganska omsorgsfullt, väl medveten om att det var en litet annorlunda vinkel.
RaderaPetta, jag kommer berätta mer om dockskåp i höst. Man behöver inte tillverka allt själv. Finns en del att köpa på nätet. Men visst, är man händig så är det ju roligare om man kan göra saker själv.
Hälsningar
Birgitta
Härligt inlägg Birgitta... intressant läsning om dockskåp :)
SvaraRaderaJag hade inget dockskåp som barn... lekte knappast med dockor heller. Jag var mer "pojkflicka" som hellre klättrade i träd, byggde kojor och lekte i skogen. Numer tycker jag däremot att dockskåpens värld är spännande att titta på - speciellt lite äldre dockskåp.
Några mil från mig, strax utanför Finspång finns ett litet Dockskåpsmuseum, som ska ha ett 70-tal dockskåp till beskådande. Jag har inte varit där än, men ska nog försöka ta mig dit vid tillfälle :) Om du vill se deras hemsida så är adressen http://dockskapsvran.se/
Ha det gott!
Så roligt, Anki, att du gillade mitt inlägg . Jag känner till Dockskåpsmuseet utanför Finspång och kanske tar mig dit någon gång.
RaderaHälsningar
Birgitta
Och så får du nog åka till Danmark också för där finns också ett riktigt pampigt dockskåp, dockslott snarast. Men jag minns tyvärr inte var det fanns.
SvaraRaderaÄr det någon som rett ut varför vuxna är så intresserade av miniatyrer? Kan det vara något med att ha överblick och kontroll?
Jag tror att på Legoland skall det finnas en del dockskåp. Jag skall skriva mer om dockskåp i höst och se om jag kan ge några tips. Varför vuxna är så intresserade av miniatyrer? Den enda förklaring jag fått hittills är, som jag skriver i inlägget, att det är ett sätt att se tillvaron i en annan dimension. Men det kan säkert finnas fler.
RaderaHälsningar
Birgitta
Så kom dockskåpet på kulturens bredd!
SvaraRaderaVerkligen en "söt" variant på tema kultur du bjuder oss.
Inget dockskåp fanns i min barndom, men jag är förtjust i det ändå. Inget finns nu heller, men äldsta barnbarnet hade och vår lek minns jag med glädje.
Själv var jag mest av en killtjej när jag var liten, som helst lekte med bilar osv. men dockhus var trots allt spännande och visst lekte jag lite med min systers ibland. Mest gillade jag dock att själv bygga upp mina städer och då också möblera hus i LEGO, vilket dock på ett sätt bygger lite på det samma. Kul med ett sådant intresse, som nog skulle kunna falla mig i smaken om jag hade mer tid. Såg i övrigt ett helt fantastiskt ett en gång, kalla Titanias Palats, på Egeskov Slott här i Danmark. Ett dockhus som visst, lustigt nog, ägs just av LEGO-familjen och deras fond.
SvaraRadera