22 mars 2024

Svenskt tenn 100 år



I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades. 
Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett mönster som ursprungligen gick under namnet "Stockholm" när det formgavs av Josef Frank 1949 /1950. Mönstret består av stockholmskartor.
När det nu lanseras har texten Svenskt tenn Est. 1924 lagts till i textremsorna som flätar samman motivet - en hyllning till de hundra år under vilka företaget funnits och verkat i centrum av den svenska och internationella designscenen. 
Detta uppmärksammas naturligtvis i den eleganta butiken på Strandvägen.
Om jag skall vara ärlig är väl detta mönster inte något som jag skulle ha valt, men det är definitivt originellt









I boken Estrid Ericson en biografi kan man läsa om hur firman uppstod. Boken är skriven av Hedvig Hedqvist och otroligt intressant. Jag är dock litet besviken på bildmaterialet. Många bilder är väldigt små.
Estrid Ericson, som alltså var den som grundade firman, levde 1894 - 1981.




Man kan ju tycka att namnet Svenskt tenn är litet märkligt och i boken får man en förklaring till detta. Det började med en firma på Kungsholmen, som tillverkade föremål i tenn, konstigare än så var det inte. När företaget sedan växte, flyttande till Strandvägen och började med möbler och tyger hade man planer på att byta namn, men insåg att det var för sent. Företaget var så väl etablerat och välkänt att man avråddes från att ändra.










Jag har inte handlat i butiken många gånger, men ibland unnat mig att bara gå runt och titta på de vackra inredningsföremålen.

Nu är det ju så, att det är inte bara soffor för 100 000 kronor och tyger för 2000 kronor per meter, som säljs. Det är så mycket annat. Det finns dukar, väskor och smycken. Dyrt, men överkomligt. Man kan till och med bara nöja sig med att köpa en bunt servetter. Naturligtvis finns här massor, som passar att ge bort som present. De har även en onlinebutik.
Nedan en bricka med mönster av Josef Frank, som jag själv fått som present. 





När jag var inne hos en granne strax efter jul visade det sig att hon fått ett så kallat Önsketräd från Svenskt Tenn i julklapp. Så här ser det ut.





4 kommentarer:

  1. Intressant om hur namnet Svenskt Tenn uppstått. Det var länge sedan jag var där. Man går ju inte där direkt för att handla något. Det blir mer som ett museibesök. Det är väldigt inspirerande att titta på allt de dukat upp och möblerat med. Påskbuketten är bedårande. Jättefina bilder!
    En glad och trevlig påsk önskar jag dig!

    SvaraRadera
  2. Underbara foton. Läste någonstans att någon öppnat ett kafé i en lokal bredvid? Känner du till det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kafé i en lokal bredvid? Det ligger en restaurang nästan bredvid, men den har väl funnits i många år. Sedan har ju Svenskt tenn ett eget kafé.

      Radera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...