23 april 2021

Promenad i Dalénum

Dalénum är ett nybyggt område på södra Lidingö. Där låg tidigare AGA:s fabriks- och kontorslokaler. Den kände uppfinnaren och industrimannen Gustav Dalén var verksam där, därav namnet. Några av de gamla  fabriksbyggnaderna finns kvar och har integrerats i området.


Hunden och jag tog oss dit en solig vårdag. Först av allt ville vi besöka Lidingö import, även känt som Servettfabriken. Den lilla fabriken ägs och sköts av en äldre kvinna, som designar och tillverkar servetter i en massa olika mönster. Man kan även beställa servetter med egen design. Själv köpte jag en packe matservetter med ett riktigt gammaldags mönster. Ett av fabrikens allra äldsta mönster, fick jag veta av ägarinnan.




Området har en spännande arkitektur och mest slående är det enorma höghuset som kallas Fyrtornet.
Det är väldigt trevligt att promenera utmed kajen. Där finns ett antal matställen och även sköna soffor för den som bara vill sitta och njuta av sjöutsikten. Nästan litet kontinental känsla!
Vi avslutade promenaden med ett besök på Lidingö glassbar och café.

Här skymtar den riktiga skärgården i fjärran



Fyrtornet


Lidingö glassbar och café. I bakgrunden Larsbergs brostuga.


2 kommentarer:

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...