13 oktober 2019

Höstliv






Jag har alltid tyckt om hösten med färgerna i naturen och doften av fuktig jord. Sedan är det alltid roligt att komma igång med de aktiviteter man fyller sin tid med, som pensionär.

Här på min ö händer det mycket just nu. Vårt stadshus har byggts om. Biblioteket har flyttat in där liksom Mötesplatsen för öns seniorer, som tidigare låg en bit bort i ett seniorboende. Genom att numera kalla det Mötesplats centrum, visar man att den är till för alla öbor, men  kommer nog mest besökas av seniorer, eftersom den bara är öppen dagtid och de aktiviteter och föredrag som hålls där mest är av intresse för äldre.

Ingång till biblioteket från stora entréhallen. En trappa ner finns barn- och vuxenavdelningarna samt ytterligare en entré ut mot en gård.

Invigning av Mötesplats centrum

På en av väggarna hänger ett collage gjort av Magda Svanbom 1982. Bilden föreställer gamla Lidingö centrum. Beklagar reflexerna, men det beror att lamporna speglas i glaset.

En ny bro till vår ö skall det bli. Vi har två nu. En byggdes 1971 och är till för bilar och bussar. Den äldre från 1925, som är för spårvagnar, cyklister och fotgängare, håller inte längre utan skall ersättas av en ny.

Gamla bron och bredvid den pågår nu pålning för den nya. Ropsten och en skymt av Hjorthagen i fonden.

Så här ser det ut från Ropstenssidan.
Foto: Bo Vading

Lidl har öppnat en butik i närheten av min bostad. Jag var på besök där och handlade några paket Macaroner. Men jag kommer att fortsätta med mina stora inköp från Mathem.se. Jag har köpt mat på nätet i flera år och tycker att det är suveränt. En del kompletteringar i vanlig butik blir det förstås.



Jag håller på att sitta in min nya soffa. Den förra var 17 år gammal och rätt sunkig. Det nya är litet nättare i modellen och hunden (på en egen filt) och jag trivs bra i den. Annars sitter jag helst i min stresslessfåtölj, när jag läser eller ser på TV. Den är bekvämare. Snart är det dags att bänka sig  för att titta på några av höstens TV-serier: Vår tid är nu i SVT ( tredje säsongen startar 28 oktober) och The Crown i Netflix (tredje säsongen startar 17 november).

 



6 kommentarer:

  1. Intressant inlägg om vad som händer i/på Lidingö. Fint också med en mötesplats på biblioteket dit seniorer kan gå för att träffas och för att lyssna till föredrag. Bra att man bygger en ny bro så inte någon olycka inträffar som i Genua. Nätt soffa som du säkert blir väldigt nöjd med.
    Ingrid

    SvaraRadera
  2. Jag testar funktionen för kommentarer.

    SvaraRadera
  3. Marie-Anne sa...
    Ett riktigt höstmysigt blogginlägg, Birgitta! Som höstälskare, även jag, så njuter jag av att läsa det och betrakta de vackra bilderna (speciellt den första med fallande höstlöv; hur gör man för att få till denna effekt?). Oroar mig dock för cykeltillgängligheten till Lidingö via gamla bron. Ska den tas bort helt, eller blir det TRE broar framöver?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Marie-Anne! Bilden på de fallande höstlöven hittade jag för länge sedan på Google bilder . Man kunde välja animerade bilder. När jag försökte nu, verkade det som man tagit bort denna möjlighet.
      Angående cykeltillgänglighet, så kan du fortfarande cykla över gamla bron. Den gamla kommer att rivas då den nya Lilla Lidingöbron är klar. Jag tror att du kommer bli nöjd med den nya. Det blir mer plats för gående och cyklister. Som det är nu är det ju väldigt trångt. Det vet jag, som ibland promenerar över med hunden. Nästan livsfarligt. Men vi Lidingöbor sörjer att den gamla skall rivas. Den är ju ett riktigt landmärke.

      Radera

Svenskt tenn 100 år

I år är det hundra år sedan firman Svenskt tenn grundades.  Jubileumsåret invigdes med lanseringen av textil Svenskt tenn Est. 1924 - ett m...