24 november 2018

Mannen i skogen av Jens Liljestrand
Mannen i skogen är en biografi över Vilhelm Moberg skriven av Jens Liljestrand. Boken var nominerad till Augustpriset 2018.
Jens Liljestrand är kulturskribent, kritiker och författare. Han disputerade 2009 med en avhandling om Mobergs utvandrarserie.
Mannen i skogen är den första heltäckande biografien över Vilhelm Moberg. Den är på över 700 sidor och avhandlar Mobergs liv och författarskap med många utblickar i den svenska historien. Boken är  lättläst, men kräver naturligtvis tid. Jag tyckte mycket om den. Den fick strålande recension i DN.
Det som gör att man känner sig så bekväm med boken, är att man redan är bekant med Moberg. Jag läste flera av hans böcker i unga år och har naturligtvis sett filmerna, som bygger på hans utvandrarserie.
Det var ett oerhört omfattande arbete Moberg lade ner på dessa böcker. Det var ju ett riktigt äventyr bara det! Mycket forskande och många utomlandsresor.
Gissa vad som händer nu i min läshörna? Jo, nu blir det omläsning av hela utvandrarserien! Jag har dem i min bokhylla.
8 kommentarer:

 1. Längesen jag läste Moberg. Måste nog läsa igen en hel del innan jag vågar mig på biografin som du tipsar om. Men visst låter boken intressant.
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Det var länge sedan jag läste hans böcker också, men det gör inget. Biografien friskar upp minnet och jag var ju mest nyfiken på hur det gick till när han skrev utvandrarserien.

  SvaraRadera
 3. Den biografin har jag tänkt få med mig, samt att återse dokumentären om honom som finns i öppet arkiv, SVT.
  Också i min bokhylla finns hela serien, jag köpte den då jag bodde i Norge så den är på norska, men jag har även läst den på svenska, sett filmen en gång då i Oslo samt sett tv.serien flera gånger.
  Så jag tror att ordet frälst på Moberg är ett passande uttryck ... att få veta mer om bakomliggande gillar jag med :-)
  Hoppas allt väl hos dig, länge sedan sist nu!

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om dokumentären i Öppet arkiv. Den skall jag titta på. Ja, denna bok borde passa dig utmärkt om du är frälst på Moberg.

  SvaraRadera
 5. Hej! Jag halkade in här från husfrun Toves blogg. Fann genast ett intressant boktips så jag lämnar ett spår efter mig.

  Moberg, ja, honom har vi nog alla ett minne av, böckerna, filmerna. Den här biografin ska jag läsa, absolut.

  Önskar dig en fin adventhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att du hittade min blogg. Jag gick genast in och tittade på din. Trevlig! Jag önskar dig också en trevlig adventshelg.

   Radera
 6. Hej, Birgitta! Apropå Wilhelm Moberg, så kan jag inte låta bli att undra över vad han hade tänkt och givit uttryck för angående de ohemula lönehöjningar som Lidingös kommunalpolitiker givit sig själva. Han hade inte varit nådig! Läste dock att man backat något i frågan, men inte tillräckligt. Men Moberg skapade underbar litteratur som står sig för långliga tider.

  Glad Adventshelg!
  Marie-Anne

  SvaraRadera
 7. Jo, han hade nog reagerat, som ju många också gjorde . Framför allt med den motivering som gavs, "att kunna fatta bättre beslut". Vilhelm Moberg var också noga med att få betalt och blev ju pinsamt nog stormrik. Han donerade dock en del pengar.

  SvaraRadera

Påsktid

Östermalms saluhall invigdes 1888. Det är Stockholms främsta handelsplats för matvaror. Saluhallen renoverades nyligen, så att den ursprungl...