27 april 2017

Veckans rubrik: Djur

Temat för veckans rubrik är Djur.
Jag har alltid älskat djur. Vem gör inte det? Samvaron med djur ger oss kontakt med naturen och kanske något av vårt ursprung. Vi är ju också beroende av dem.
Jag fick min första hund, då jag var nio år. Min bror hade en hund, som fick valpar och en av dem blev min.När jag sedan blev vuxen och hade arbete och familj, fanns det ingen möjlighet att ha hund. Mina barn hade dock både fåglar och marsvin. Det var först som pensionär som jag åter kunde skaffa mig en hund. Det är en Cavalier King Charles Spaniel, som nu är fem år gammal. Hon heter Stella. På bilden är hon bara några månader gammal.När det gäller vilda djur finns naturligtvis harar och rådjur i min närmiljö, men närkontakt med exotiska vilda djur är ju svårt för den som inte är jägare eller djurskötare. Själv fick jag uppleva en sedan länge närd dröm, då jag för några år sedan fick möjlighet att åka på safari. Jag åkte tillsammans med min son till Tanzania. Vi var en grupp som gjorde dagliga utflykter i bil tillsamman med två guider. Vi hade tur och lyckades få se Big five, dvs lejon, elefant, leopard, noshörning och afrikansk buffel.
Elefanter är inte att leka med, så det blev vid ett tillfälle rätt läskigt. De tyckte att vi kom för nära, då vi stannat för att fotografera. Tur nog lyckades bilen starta, så att vi kunde fly. Puh, vad rädd jag var! Här är några bilder:


Afrikansk buffel

Lejonpar

Elefanter

Här sitter jag framför min tältlodge i Tanzania

I övrigt blir det ju mest besök i vanliga djurparker, men jag måste säga att jag med åren kommit att beröras alltmer illa av denna miljö. Det är onaturligt för vilda djur att vistas instängda på detta sätt. Jag tycker inte om det. Men för en stund får man bortse från detta och låta barnbarnen njuta av ett besök på Skansen.

Skansenbjörn

På Biologiska museet i Stockholm, tyvärr nedläggningshotat, har man också möjlighet att uppleva djur som de kan se ut i sin naturliga miljö. De är lyckligt omedvetna, eftersom de är uppstoppade.Jag ser gärna djurprogram på TV. Favoriten är Planet Earth som är en engelsk naturdokumentärserie från BBC. Den innehåller inte bara beskrivningar av djurliv utan visar även fantastiska naturområden.

Veckans rubrik är en grupp bloggare, som varje vecka bloggar under ett gemensamt tema. April månads värdinna är jag själv. Övriga bloggare finns i högra spalten.
Veckans rubrik gör nu uppehåll till 4 september, men min blogg fortsätter som vanligt.

8 kommentarer:

 1. Tack Birgitta för vackra och fina bilder på djur som du har varit med om.
  Jag förstår väl att du kände rädsla när ni kom för nära elefanterna, de är stora och
  naturligtvis med all rätt irriterade på människor som kom för nära. Vi har alla våra revir :)
  Ja, helst ska djur få leva i sitt vilda tillstånd, det som är det ursprungliga för dem,men jag har förstått att många av djuren som nu finns i djurparker och liknande är födda där och inte vet om annat och troligen inte skulle klara av ett liv helt i det vilda. Jag blir också upprörd över hanteringen av djur som forslas kors och tvärs över Europa för att sedan gå till slakt. De har det många gånger mera än vidrigt och man helt kallt tala om djurplågeri i det sammanhanget. Tjurfäktning är någonting jag inte förstår att överhuvudtaget får fortgå i och med att EU, som i vanliga fall har rätt stränga regler för hur man hanterar djur,tycks se genom fingrarna i detta.
  Jag är också en stor djurälskare, även om vi inte har några djur inom husets fyra väggar längre, men desto flera finns på utsidan men till det återkommer jag i min egen blogg.
  Tack för alla dina rubriker under april! De har varit en trevlig utmaning för min del.
  Jag önskar dig en skön Valborg och första maj-helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Petta, mitt svar kommer litet sent, så jag får önska dig en trevlig sommar i stället.

   Radera
 2. Vilket fint inlägg du skrivit. Jag känner som du angående djurparker, men samtidigt tänker jag så här: om inte djurparkerna fanns, hur skulle man då få se levande djur? Idag arbetar djurparkerna seriöst med både att bevara hotade arter och ser till att livsmiljön så mycket som möjligt påminner om djurens ursprungliga. Man försöker förströ djuren, de får leta eftr sin mat istället för att bara bli serverade. Till exempel. Önskar dig en fin Valborgshelg vid brasan, här är våren sen, och det snöar för fullt fast vi är i Svealand, men vattnet behövs, så lågt vattenstånd som nu råder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger mycket i vad du skriver och jag tror faktiskt att man ändå bemödar sig i djurparkerna för att djuren skall ha det så bra som möjligt.

   Radera
 3. Ett fint inlägg ... och vilken spännande resa du fått göra! En dröm som jag också har, men som nog tyvärr är omöjlig att uppfylla.
  Min känsla inför djurparker är kluven - gillar inte att djur håls i fångenskap, men ... de står ju också för bevarande av utrotningshotade arter och det är ju bra.
  Tack för trevliga aprilteman!
  Önskar dig en fin Valborgshelg och en fin sommar!
  På återseende!

  SvaraRadera
 4. Åh vad mycket fina bilder på olika djur! Ja inte skulle jag vilja irritera en hjord elefanter precis...tur att det gick bra!

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...