1 maj 2017

Rundresa i Holland - konsten

Holländsk gatuorgel

I mitten april gjorde jag en sex dagars resa i Holland. Vi var ett sällskap på 38 personer, som gjorde denna resa arrangerad av Triangelresor.
Resan var speciellt inriktad på konst och blommor.
Första dagen tillbringades i Amsterdam, som började med en kanaltur. Det gav oss en möjlighet att se några av de fina hus, som finns i denna stad. Husen är välbehållna och har utsmyckade gavlar och fasader.
Därefter gjorde vi ett besök på Rijksmuseum, berömt för sin fina konstsamling som bland annat innehåller Nattvakten av Rembrandt.
Sist på dagen gjorde vi ett besök på ett diamantsliperi.


Rijksmuseum i Amsterdam

Tiden var alldeles för knapp för att man skulle hinna se allt. Jag letade naturligtvis upp Petronella Oortmans dockskåp, som är från slutet av 1600-talet. Det var väldigt svårt att fotografera. Det står ju alltid folk i vägen! Men man behöver inte vara ledsen för det. Rijksmuseum har en alldeles utmärkt hemsida, där man kan ladda ner bilder av konstverken helt fritt! Jovisst kastade jag ett öga på Nattvakten också!

Petronella Oortmans dockskåp. Bild från Rijksmuseums hemsida.Costers diamantsliperi


Resan gick sedan vidare till Utrecht, där vi bodde fyra nätter. Det var en otroligt charmig stad, som främst präglas av studentlivet, eftersom staden har ett universitet.
Därifrån gjorde vi flera utflykter. En gick  till Delft för ett besök i Vermeercentret och på porslinsfabriken. En annan gick till Haag där vi  besökte ett museum, som heter Mauritshuis.

Utrecht


Porslinsmålare på Delftfabriken


Delftvas med tulpaner


Nattvakten tillverkad av Delftporslin


Fruktstilleben med snäckor och tulpaner av Balthasar van der Ast 1620. Mauritshuis Haag.


Flicka med pärlörhänge av Johannes Vermeer 1665. Mauritshuis Haag.

Min favoritmålning - Vy över Delft målad av Johannes Vermeer 1661. Vilket ljus! Mauritshuis Haag.

Nästa inlägg kommer att handla om blommorna i Holland.


4 kommentarer:

 1. "Tavlor på en utställning!" Vilken spännande och innehållsrik resa 😊

  SvaraRadera
 2. Ja Anna, det var det. Men det är alldeles för kort tid på museerna.

  SvaraRadera
 3. Du det där ser ut att varit en toppenresa i mina ögon! Tänk så mycket ni fick se. Det var minst 10 år sen jag var i Holland men det var mysigt och vi var vid de stora tulpanodlingarna som var otroligt fina att se. Även Rembrantmuseet var vi på men däremot inte diamantsliperiet. Det verkar intressant och du köpte väl dig en rejäl diamantring eller nåt, hihi. Husen är ju väldigt karaktäristiska med gavlarna utåt gatan. Får lyckönska dig till en som det verkar lyckad resa. Ska du snart ut igen kanske? Hälsningar/Yvonne

  SvaraRadera
 4. Javisst var Holland fint. Rent och fräscht överallt också. Tulpanodlingarna på Keukenhof kommer jag att göra ett inlägg om nästa vecka. En i gruppen köpte sig en diamantring för 20000 kr. Jag kommer få en tandläkarräkning nu i maj, så jag fick avstå! Nu dröjer det innan jag kan resa igen, just p g a den förbaskade tandläkarräkningen.

  SvaraRadera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.