28 oktober 2014

Al Bergström - karikatyrtecknare

Kommer ni ihåg konstnären, som satt och ritade karikatyrer på Gröna Lund när man var där och roade sig på 1950- och 60-talen? Han hette Al Bergström. Man kunde alltså mot betalning få ett självporträtt. Här ovan ser ni ett sådant, som föreställer mig själv någon gång i slutet på 1950-talet. Han tecknade också många kända personer.
Jag hittade väldigt litet uppgifter om honom på nätet, så jag gick iväg till biblioteket och letade i några konstnärslexikon. I Svenskt konstnärslexikon från 1952 fick jag veta följande:
Erik Algot Bergström föddes 1910 i Katrineholm. Han var målare och tecknare. Studerade för Edward Berggren och Isaac Grünewald samt i Paris. Han har målat porträtt, figurer och stilleben.
Det lilla jag hittade på nätet var att han studerade vid Konstakademien för Otte Sköld. Under 1940-talet tecknade han porträtt som föreställde kända katrineholmare för Katrineholms-kuriren. I 40 år var han verksam som karikatyrtecknare på Gröna Lund i Stockholm. Han dog 1975.
Då man letade efter bilder på nätet, kunde man se, att många av hans teckningar säljs på auktion.
2 kommentarer:

  1. Intressant att få veta detta om denne karikatyrtecknare. Jag är ju intresserad av illustratörer i allmänhet men denne tecknare hade jag inte hört talas om tidigare. Jag är ju inte stockholmare... Duktig var han i alla fall.
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
  2. Där ser man. Jag trodde jag var ensam om mitt tvåbokstavsförnamn. Han verkade vara duktig och hade fina skolor i ryggen. Visst är det spännande att forska på egen hand. Tack för ett trevligt blogginlägg. En söt tjej tycker jag. Helgkram Bosse

    SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...