21 april 2017

Veckans rubrik: Motion


Tema för veckans rubrik är Motion.
Jag har aldrig  varit någon sportfantast, men jag har naturligtvis alltid tyckt om röra på mig. Vem gör inte det? Jag cyklade mycket i ungdomen och även som äldre. Gåstavar har jag prövat några gånger. Sedan jag skaffade hund för några år sedan, blir det mest promenader.Min favoritsport har alltid varit simning och det utövar jag med jämna mellanrum på någon av stadens simhallar.

Forsgrenska badet i Stockholm


Jag skrev ett inlägg för några år sedan om simning. Uppgifterna hade jag plockat ur ett gammalt idrottslexikon. Det såg ut så här:
Människan saknar till skillnad från de flesta däggdjuren medfödd simförmåga. Ändå hör simkonsten till våra uråldriga färdigheter och man vet att bröstsim, ryggsim och crawl var i allmänt bruk redan under antiken.
I Norden utmärkte sig inte minst vikingarna som skickliga simmare och ännu under första hälften av medeltiden torde simkunnigheten ha varit rätt allmän i hela Europa. Av olika skäl avtog så småningom intresset för  simningen för att mot slutet av 1700-talet åter väckas till liv. 1796 instiftas Upsala simsällskap, Sveriges och en av världens äldsta alltjämt existerande idrottsföreningar. 1896 upptas simningen på olympiska spelens program.
I bröstsim drivs kroppen fram genom liksidiga arm- och benrörelser. Bentagen påminner om grodans.Den äldsta bilden av bröstsim. De gamla egyptierna använde ofta simmande flickor som motiv för skedhandtag. Denna skopa av trä är från tiden 1580-1176 f Kr.

I sommar planerar  jag pröva på en ny sport, nämligen boule. Men det kanske inte räknas som motion?
Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka bloggar under ett gemensamt tema. April månads värdinna är jag själv. Övriga bloggare finns i högra spalten.

5 kommentarer:

 1. Jodå, boule räknas absolut som motion. All rörelse är bättre än ingen rörelse när det handlar om motion. Du är och har varit mångsidig, tycker jag. Så kul att du visar en bild på den simmande flickan. Jag gjorde detsamma när vi kom hem från Rhodos i början av oktober. Ska söka upp bilden och länka den till dig.
  Ha en fin motionshelg Birgitta!
  hälsar Pettas-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ķarin. Jag befinner mig just i Nederländerna. Det blir även här mest promenader och museibesök. Hälsningar Birgitta

   Radera
  2. Tack Ķarin. Jag befinner mig just i Nederländerna. Det blir även här mest promenader och museibesök. Hälsningar Birgitta

   Radera
 2. I det här inlägget hittar du en liknande sked: http://pettasblogg.blogspot.com/2016/12/sma-vackra-ting.html.
  hälsningar Karin

  SvaraRadera
 3. Hej, vi gillar samma motion du och jag, hundpromenader och simning. Nu har jag långt till närmaste simhall (sex mil) så det blir bara simning sommartid i sjön. För några år sedan simmade jag i varmbassäng som terapi och det var så skönt.
  Ha en riktigt skön helg

  SvaraRadera