21 april 2017

Veckans rubrik: Motion


Tema för veckans rubrik är Motion.
Jag har aldrig  varit någon sportfantast, men jag har naturligtvis alltid tyckt om röra på mig. Vem gör inte det? Jag cyklade mycket i ungdomen och även som äldre. Gåstavar har jag prövat några gånger. Sedan jag skaffade hund för några år sedan, blir det mest promenader.Min favoritsport har alltid varit simning och det utövar jag med jämna mellanrum på någon av stadens simhallar.

Forsgrenska badet i Stockholm


Jag skrev ett inlägg för några år sedan om simning. Uppgifterna hade jag plockat ur ett gammalt idrottslexikon. Det såg ut så här:
Människan saknar till skillnad från de flesta däggdjuren medfödd simförmåga. Ändå hör simkonsten till våra uråldriga färdigheter och man vet att bröstsim, ryggsim och crawl var i allmänt bruk redan under antiken.
I Norden utmärkte sig inte minst vikingarna som skickliga simmare och ännu under första hälften av medeltiden torde simkunnigheten ha varit rätt allmän i hela Europa. Av olika skäl avtog så småningom intresset för  simningen för att mot slutet av 1700-talet åter väckas till liv. 1796 instiftas Upsala simsällskap, Sveriges och en av världens äldsta alltjämt existerande idrottsföreningar. 1896 upptas simningen på olympiska spelens program.
I bröstsim drivs kroppen fram genom liksidiga arm- och benrörelser. Bentagen påminner om grodans.Den äldsta bilden av bröstsim. De gamla egyptierna använde ofta simmande flickor som motiv för skedhandtag. Denna skopa av trä är från tiden 1580-1176 f Kr.

I sommar planerar  jag pröva på en ny sport, nämligen boule. Men det kanske inte räknas som motion?
Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka bloggar under ett gemensamt tema. April månads värdinna är jag själv. Övriga bloggare finns i högra spalten.

10 kommentarer:

 1. Jodå, boule räknas absolut som motion. All rörelse är bättre än ingen rörelse när det handlar om motion. Du är och har varit mångsidig, tycker jag. Så kul att du visar en bild på den simmande flickan. Jag gjorde detsamma när vi kom hem från Rhodos i början av oktober. Ska söka upp bilden och länka den till dig.
  Ha en fin motionshelg Birgitta!
  hälsar Pettas-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ķarin. Jag befinner mig just i Nederländerna. Det blir även här mest promenader och museibesök. Hälsningar Birgitta

   Radera
  2. Tack Ķarin. Jag befinner mig just i Nederländerna. Det blir även här mest promenader och museibesök. Hälsningar Birgitta

   Radera
 2. I det här inlägget hittar du en liknande sked: http://pettasblogg.blogspot.com/2016/12/sma-vackra-ting.html.
  hälsningar Karin

  SvaraRadera
 3. Hej, vi gillar samma motion du och jag, hundpromenader och simning. Nu har jag långt till närmaste simhall (sex mil) så det blir bara simning sommartid i sjön. För några år sedan simmade jag i varmbassäng som terapi och det var så skönt.
  Ha en riktigt skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag såg det också då jag just läste ditt inlägg. Visst är det skönt med promenader och simning. Men jag borde göra något mer, litet styrketräning skulle behövas.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 4. Jag är inte heller nåt vidare förtjust i motion, en liten latoxe faktiskt. Förnuftet säger att jag bör göra det och det men så faller jag för minsta motståndets lag och det blir inget av. Men när jag ser din bild på simbassängen kan jag allafall säga att jag var lite flitig med simning varje vecka ett tag. Det fick ett slut i och med att jag fick så ont i nacken och läkaren sa att simning inte var en sport som passade mig eftersom jag bara simmade vanligt. Ryggsim hade varit ok men det var jag inte med på. Nu när det nalkas sommar (får vi hoppas) blir det att ta ut cykeln för vi har många fina cykelstråk här i Örebro. Det är mysigt ta med en picnic-korg och cykla ut längs svartån en bit mot Hjälmaren till. Hund vore nog verkligen modellen för då måste man ju! Ha det så gott Birgitta/Kram!

  SvaraRadera
 5. Promenader är aldrig fel - bra motion och en bra form av motion när man har hund :) lycka till med den nya sport!

  SvaraRadera
 6. Simning - en motion jag lärt mig uppskatta med åren. Morgonsimmar i badhuset två ggr i veckan. Underbar start på dagen!

  SvaraRadera

Julmarknad i Lidingö centrum

Lördagen den 8 december var det julmarknad i Lidingö centrum. Tyvärr var det ganska tråkigt väder, men många hade ändå strömmat till för att...