14 april 2017

Veckans rubrik: Skor


Temat för veckans rubrik är Skor.
Det är allt något alldeles speciellt med skor, särskilt väl ingångna. Att se ett par eller kanske flera par skor stå någonstans, signalerar ju att här finns det människor. Ett avtryck, som man brukar säga. Varje par ger ju oss en aning av vem ägaren är och kanske även något om ägarens personlighet. Man, kvinna, ung eller gammal? Nya skor säger oss inget alls, möjligen en dröm om att framstå som elegant eller sportig.
Hur har ens skor sett ut genom tiderna? Vilka minnen har man förknippade med vissa skor? Ja, jag har ju inga egna urgamla skor sparade, däremot mina barns första skor. De sparades och målades med guldfärg. På 1970-talet var det noga med att barnen skulle ha stadiga skor, egentligen var det väl kängor.
Det vänstra paret tillhörde min son, född 1974. Det högra paret tillhörde min dotter, född 1970.
För egen del  minns jag naturligtvis de skyhöga, spetsiga skor jag vinglade fram på under tonåren. Vinglar fram på skyhöga klackar gör ju ungdomarna även idag. Alternativet är sportskor, ofta i silver, guld eller neonfärger. Ett mode som står sig.

Skyltfönster på Fina gatan i Stockholm

Så här kan man göra med sina gamla gymnastikskor. Detta blomsterarrangemang hittade jag utanför ett hotell i Schweiz.
Skor i konsten var ett inslag på en av de konstföreläsningar jag bevistade tidigare under våren. Konstnären förmedlar en berättelse...

Vincent van Gogh, Ett par kängor. Bild från nätet.


René Magritte Le model rouge. Bild från nätet.

Andy Warhol, Diamond dust shoes. Bild från nätet.

Till minne av Raoul Wallenberg i Budapest. Skor gjutna i järn. Bild från nätet.

Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka bloggar under ett gemensamt tema. April månads värdinna är jag själv. Övriga bloggare finns i högra spalten.

10 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! De där skorna i Budapest har jag sett, det var fint!

  SvaraRadera
 2. Tack, lilla gumman. Jag kommer nog att göra ett besök i Budapest så småningom. Verkar vara en fin stad.

  SvaraRadera
 3. Håller med Ulrika. Fint inlägg om skor och roligt med konstanknytningarna.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på påsken.

  SvaraRadera
 4. Den sista bilden griper en i hjärtat och sinnet, förstås för budskapet som konstverket ger. Väldigt fint. Också mina barn hade likadana skor som dina hade, mina också födda under 1970-talet. Ett fint inlägg som ger tankar.
  En skön fortsättning på påsken önskas.
  h. Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, så roligt att du gillade inlägget. Hoppas du också får en fortsatt fin påskhelg.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 5. Här är jag igen Birgitta!
  Och blomsterarrangemanget från Schweiz är fint, stilfullt.
  Tänk vad man kan använda skor till. Väldigt mycket annat
  än för bara fötter.
  hälsar Karin från ett vackert Åland där snöflingor sakta dalar ner mot marken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du tittade in igen! Ja, din känga gjorde ju att jag plötslig mindes de bilder jag tog i Schweiz. Jag har även en bild på en känga , men valde att lägga ut bilden på skon eftersom jag redan hade några kängor med i inlägget.
   Här i Stockholm var det 0 grader i morse, men solen värmer bra.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
 6. Hej, vilket fint inlägg du skrivit med exempel från konstens värld. Van Goghs gamla dojor blev min favorit! Att använda skodon i trädgården har även jag gjort, ett par gamla stövlar fick sig en söt blomma att glädjas åt. Ha en fin fortsättning på påskhelgen

  SvaraRadera
 7. Fint och intressant inlägg om skor. Särskilt fastnade jag vid den sista bilden, blir sorgsen när jag tänker på den svarta historien. Vet att det är många som har skodille och har hundratals skor i garderoben. Rätt kul men fattar inte hur de har plats. Ja skor ger absolut ett avtryck och egentligen kanske jag skulle fotografera varje par innan de kastas eller går till insamling. En idé jag fick precis nu! Kram

  SvaraRadera

Julmarknad i Lidingö centrum

Lördagen den 8 december var det julmarknad i Lidingö centrum. Tyvärr var det ganska tråkigt väder, men många hade ändå strömmat till för att...