4 juni 2019

Teater för barn




Barn - liksom vuxna - behöver uppleva konstnärliga uttrycksformer, inte bara "till lust", utan också som redskap för att förstå sig själva och omvärlden.
Teater för barnpublik kom ungefär samtidigt med de särskilda böckerna för barn i och med "upptäckten av barndomen" någon gång under 1700-talet.
Barnteater var länge liktydigt med sagospel för barn på de professionella teatrarnas familjeföreställningar under jultiden. "Peter Pan" och "Snövit" är några exempel.
Dockteater började visas  Stockholm redan på 1850-talet.
Mikael Meschkes marionetteater i Stockholm skapade under 1960-talet minnesvärda förställningar, till exempel "Nalle Puh" och "Trollkarlen från Oz".
Ungefär samtidigt kom de fria teatergrupperna med särskilda insatser för barn och ungdom och en mera pedagogisk och ideologisk medveten teater etablerades, ofta i dialog med publiken (NE).

Barnteater spelas på flera ställen i Stockholm. Tillsammans med något av mina barnbarn har jag vid några tillfällen besökt Dockteatern Tittut och tittat på en föreställning. De  kan innehålla både vuxna skådespelare och dockor med inslag av musik, sång och dans. Alltid mycket sevärda!
Foajén är dekorerad med rekvisita från tidigare föreställningar. En sevärdhet bara det.
Bilden ovan är från Den vilda bebin.

Mitt yngsta barnbarn Ralf är för första gången på väg in till teatern våren 2019.


Man kan busa litet i väntan på att teatern skall börja.


Efter föreställningen, som hette Vill ha hund, får barnen komma fram och klappa hunden.


Här är en bild tagen 2016 då Ralfs storebror Artur för första gången besökte teatern. Personen till vänster är en av skådespelarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...