20 juni 2015

Min odlingslåda

Förra sommaren berättade jag om, att mitt trädgårdsliv nu på gamla dagar har reducerats till odling i låda. Jag har naturligtvis också litet blommor på balkongen, men det är inte så mycket att skryta med. Den delen skall jag utveckla nästa sommar.
Alltså, förra året startade min hemkommun ett projekt för stadsodling, där man erbjöd medborgare utan egen trädgård möjlighet att odla i låda eller pallkrage, som det i bland kallas. Jag och ytterligare två familjer i mitt bostadsområde nappade på erbjudandet och fick varsin låda placerad i en park i närheten av där vi bor. Kommunen håller med låda och jord. Resten får man ordna själv.
Jag sådde rädisor, sallad och morötter. Det var naturligt mycket spännande. Rädisorna tittade upp redan efter tio dagar, sedan kom salladen. Jag mumsade i mig för fullt, samtidigt som jag undrade över morötterna. Många sade att morötter brukar ta sig dåligt, men det är helt enkelt så, att det är svårt att se när de är klara. Man får inte ha för bråttom. Det tog en hel månad innan de var färdiga


Hunden inspekterar odlingslådorna, som placerades ut förra sommaren


Grannen och jag gläds åt de spirande grönsakerna och kryddorna






I år har jag fått lov att fortsätta. Dessutom fick jag ta över en låda efter en granne, som flyttat. Nej, det är inte hon på bilden utan en annan. Kommunen var generös nog att också förse mig med litet gödsel!
Jag sådde återigen rädisor, sallad och morötter. Dessutom har jag planterat litet blommor. I den som jag tagit över efter grannen finns sedan tidigare jordgubbsplantor. Jag har ingen aning om vad man skall göra med dem. Jag låter dem vara, så får vi se.
Efter en vecka såg det ut så här. Ytterligare en granne har fått placera sina kryddor i en av mina lådor.
Fördelen med att odla i låda är, att det är en bekväm arbetsställning då man pysslar med växterna och att det är nästan helt befriat från ogräs.
Ytterligare en fördel är att man utvecklar kontakterna med sina grannar.





5 kommentarer:

  1. Vilka fina rädisor och morötter! Det låter väldigt smart med odling i lådor tycker jag!

    SvaraRadera
  2. Aha, man ska alltså ha lite tålamod med morötterna. Det inspirerar till nya försök. Jag har liksom trott att jag är en usel morotsodlare, men det är kanske bara så att jag är för otålig!

    Ser ju väldigt praktiskt och trevligt ut med lådorna.

    SvaraRadera
  3. Jättefint initiativ av kommunen. Verkligen något för andra att ta efter. Lycka till med odlingarna!

    SvaraRadera
  4. Ett utmärkt sätt att umgås med sina grannar. Ni måste väl ha en liten skördefest sen?
    Hälsningar Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja, nu ser det inte ut att bli lika bra i år. Kallt, mycket regn och kanske sniglar har gjort att det tar sig dåligt.

      Radera

Den färgglade Matisse

Den franske konstnären Henri Matisse levde 1869 - 1954. Han hör till en av mina favoritkonstnärer. Han var en ledande gestalt inom den konst...