27 juni 2015

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Nu gör jag uppehåll och  återkommer den 7 augusti. Bilderna i collaget är från Gällnö i Stockholms skärgård.




20 juni 2015

Min odlingslåda

Förra sommaren berättade jag om, att mitt trädgårdsliv nu på gamla dagar har reducerats till odling i låda. Jag har naturligtvis också litet blommor på balkongen, men det är inte så mycket att skryta med. Den delen skall jag utveckla nästa sommar.
Alltså, förra året startade min hemkommun ett projekt för stadsodling, där man erbjöd medborgare utan egen trädgård möjlighet att odla i låda eller pallkrage, som det i bland kallas. Jag och ytterligare två familjer i mitt bostadsområde nappade på erbjudandet och fick varsin låda placerad i en park i närheten av där vi bor. Kommunen håller med låda och jord. Resten får man ordna själv.
Jag sådde rädisor, sallad och morötter. Det var naturligt mycket spännande. Rädisorna tittade upp redan efter tio dagar, sedan kom salladen. Jag mumsade i mig för fullt, samtidigt som jag undrade över morötterna. Många sade att morötter brukar ta sig dåligt, men det är helt enkelt så, att det är svårt att se när de är klara. Man får inte ha för bråttom. Det tog en hel månad innan de var färdiga


Hunden inspekterar odlingslådorna, som placerades ut förra sommaren


Grannen och jag gläds åt de spirande grönsakerna och kryddorna






I år har jag fått lov att fortsätta. Dessutom fick jag ta över en låda efter en granne, som flyttat. Nej, det är inte hon på bilden utan en annan. Kommunen var generös nog att också förse mig med litet gödsel!
Jag sådde återigen rädisor, sallad och morötter. Dessutom har jag planterat litet blommor. I den som jag tagit över efter grannen finns sedan tidigare jordgubbsplantor. Jag har ingen aning om vad man skall göra med dem. Jag låter dem vara, så får vi se.
Efter en vecka såg det ut så här. Ytterligare en granne har fått placera sina kryddor i en av mina lådor.
Fördelen med att odla i låda är, att det är en bekväm arbetsställning då man pysslar med växterna och att det är nästan helt befriat från ogräs.
Ytterligare en fördel är att man utvecklar kontakterna med sina grannar.





12 juni 2015

Kappsta

Kappsta är ett naturreservat på Lidingö och ligger på en sluttning ner mot Värtan.
Vegetationen består av hällmarkstallskog, blåbärsgranskog, ädellövslundar, klipp- och vasstränder och kulturhävdad mark i form av mer eller mindre igenväxta sekelskiftesträdgårdar. Området hyser ett flertal grova och mycket gamla ekar och tallar. Inom den kulturhävdade marken finns välväxta, främmande trädslag samt ett antal sällsynta så kallade gräsfröinkomlingar som blårapunkel, vitfryle och parksmörblomma. Här finns också två världsunika skogsfibblor samt ett antal sällsynta lundväxter. (Uppgifterna tagna från Länsstyrelsens hemsida).
Hunden och jag tog en liten promenad genom detta område. Det var en varm och solig försommardag.
Tyvärr hittade jag inga av dessa ovanliga växter, men vackert var det i alla fall. Det var också ett rikt fågelliv.



Midsommarblomster

Området är mest känt för att det var här som Raoul Wallenberg föddes. Hans morföräldrar hade ett sommarhus i Kappsta och hans mor vistades där då han kom till världen. Huset är nerbrunnet, endast grunden finns kvar.
På husgrunden finns ett minnesmärke placerat. Det är en skulptur i form av den portfölj, som Raoul Wallenberg antas ha använt. Konstverket är skapat av Ulla Kraitz och kallas Attachéväska R W.



6 juni 2015

Beridna högvakten




I dag är det nationaldagen och då får man kanske vara litet rojalistisk.
För att den Beridna Högvakten ska kunna sprida glädje, pompa och ståt på Stockholms gator krävs idag två huvudaktörer. Den ena är den ideella organisationen Föreningen för den Beridna Högvakten, den andra är Försvarsmakten.
Föreningen sköter inköp och utbildning av hästarna. Försvarsmakten med Dragonmusikkåren och vakten från Livgardet svarar för genomförandet av vaktparaderna. Stockholms vaktparad lär vara världens enda beridna musikkår.
Stallet ligger vid K1 på Lidingövägen och erbjuder ibland visningar. Jag deltog i en sådan tidigare i våras och tog litet bilder.
I slutet av inlägget kommer en film jag tog då vaktparaden gick över Norrbro. Tyvärr tog musikerna paus just då. Det är bara pukorna som hörs. Men ni kan säkert föreställa er hur det låter.















Pukhäst






Träning med sabel







Dockskåp på Nordiska museet

Nordiska museet har en samling äldre dockskåp varav 15 var utställda fram till 2021. För många är det just dockskåpen, som etsat sig fast i ...