23 april 2016

Lördagsbloggen - upplysning

Veckans tema för Lördagsbloggen är - upplysning.


Min mysiga lampa i köksfönstret

Upplysningstiden, även kallad upplysningen, var en kulturhistorisk rörelse i Europa under 1700-talet. Upplysningens viktigaste idé var tron på människans förnuft. "Alla människor är kapabla att tänka själva", menade man. Därför skall man inte okritiskt tro på sådant som makthavare och andra auktoriteter hävdar. Man behöver inte ens tro på det som olika kyrkor lär ut och det som prästerna predikar. En annan viktig tanke under upplysningen var att samhället utvecklades bäst av jämlika människor i samverkan. Livskraften hämtades ur naturvetenskapens framsteg och den åtföljande trovärdighetskrisen för den kristna religionen.
En framstående representant i Frankrike var Voltaire.

Voltaire (1694-1778)

I Sverige hade vi flera representanter för denna rörelse, bland annat Carl von Linné, Anders Celsius och poeten Johan Henric Kellgren. (Wikipedia).
Jag tycker att många av idéerna känns väldigt aktuella.


Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggen. Värdinna för april månads teman är englundskan med bloggen Livsrummet.

5 kommentarer:

 1. Snygg lampa! Jag valde upplysning av annan typ.

  SvaraRadera
 2. Ackja, alla människor är kapabla att tänka själva, men hur? Hur var det sedan då, Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill... Den stackars Viktor Rydberg har blivit parodirad många gånger. Vad rätt du tänkt fast det blev fel, sa Tage Danielsson.

  SvaraRadera
 3. Och så fick vi tack vare upplysningen även kvinnliga författare som Wollstonecraft och Lenngren. Till exempel.

  SvaraRadera
 4. Viktigt att våga tänka kritiskt och självständigt! Trots allt tok som tänks och uttalas. Och just därför!

  SvaraRadera
 5. Upplyst - mysig lampa du har i köksfönstret. Upplysningstidens budskap är aktuell än - tycker nog den är tidlös i sitt innehåll ... Kritisk granska lärde jag mig i skolan av en lärare som ansågs kontroversiell. Han tänkte själv sades det, vilken innebörd det fick idag.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...