15 september 2017

Gröna Lund


Visste du att 65-plussare har fri entré på Gröna Lund, även konsertkvällar?
Jag älskade att gå på Gröna Lund, då jag var barn. Bilden nedan föreställer mina föräldrar och mig själv och är tagen 1955 på Tivoli, som det kallades då. Bilden är förmodligen tagen av min äldre bror.
Några besök blev det med de egna barnen på 1980-talet och något besök har det också blivit på 2000-talet med både barn och barnbarn.Denna sommar gick jag runt helt på egen hand en tidig eftermiddag bara för att fotografera.
Mycket är förändrat. Det finns många fler aktiviteter och man skulle nästan inte kunna orientera sig om inte Spanska trappan fanns. Jag riktade in mig på sådana aktiviteter, som kan anses klassiska. En del har försvunnit eller brunnit ner, en del har återuppstått, ibland i annan skepnad. När jag skriver åldern under bilden innebär det inte att alla delar är ursprungliga. Man måste naturligtvis renovera ibland.

Cirkuskarusellen, 100 år gammal.

Dansbanan från 1942

Lilla pariserhjulet, 80 år gammalt


Lustiga huset från 1927. En gång nedbrunnet och sedan återuppbyggt.

Kättingflygaren. En liknande fanns redan på 1920-talet.
Så här ser radiobilarna ut idag. De första kom 1927.
Missa inte de fina glasmålningarna av Armand Rossander som finns på Tyrols fasad!

5 kommentarer:

 1. Detta väckte gamla minnen till liv. Det var länge sedan jag var där nu. Brukade framför allt gå dit på konserter redan då Evert uppträdde och naturligtvis senare Sven-Bertil. Intressant med de klassiska aktiviteterna som står sig ännu. Fint med familjebilden. Rossanders glasmålningar är fantastiska. Grönan får bli ett utflyktsmål nästa säsong. Det stänger väl snart?

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade inlägget. Ja, Grönan stänger snart men har tydligen öppet vid vissa tillfällen. Tror att de har öppet under höstlovet. Man bör kolla på deras hemsida.

  SvaraRadera
 3. Så bra med gratis inträde för pensionärer - härliga bilder!
  Såg din kommentar hos Sanna - eftersom hon inte hunnit ge dig något svar så kan jag berätta att alla är välkomna att vara med - så hoppa på och var med du också :)

  SvaraRadera
 4. Tack Anki, då hänger jag på Gems så småningom.

  SvaraRadera
 5. Hej tack för din kommentar ! så fin blogg med härliga bilder Flåt att jag inte svarat tidigare såg nu att Anki svarat här hon har koll på allt :) Du är välkommen att vara med när du vill och tack för att jag hitta hit gröna lund bär med sig många minnen för en Stockholms dam som mig :)
  KRAM

  SvaraRadera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.