20 september 2012

Rörstrands slott - ett okänt palats mitt i stan



Jag hade aldrig hört talas om Rörstrands slott förrän en bekant nämnde det helt nyligen. Det är den gamla fastigheten som ligger i hörnet av Bråvallagatan och Rörstrandsgatan i Stockholm. Huset ägs sedan 1926 av  Filadelfiaförsamlingen. Jag undrade hur det kunde se ut inuti och bokade in mig på en visning. Det som imponerade mest var alla fantastiska kakelugnar.
Rörstrands slott blev klart 1635. Från 1726-1926 tillverkades det porslin på området av Rörstrands Porslinsfabrik. 1926 köpte Filadelfiaförsamlingen ett, vid det laget, stympat slott och byggde en kyrka bredvid. Slottet används idag som samlingslokal och för administration.  Inte är det hela särskilt vackert, det kan man inte påstå. Två byggnader i helt olika stil ihopbyggda.

1 kommentar:

  1. Synd att jag inte visste det när jag var där med min yngsta dotter - Mirren - för några år sedan. De har en väldigt trevlig öppen barnverksamhet i pingstförsamlingen och vi var där med (barn)barnen.

    Hittade till din blogg via Silvergenerationen, som jag inte riktigt vet om jag ska stanna kvar på eller ej. Känner mig inte riktigt bekväm där. Läste din recension av Pontus Ljunghill, som jag också läst recension av tidigare i vår lokaltidning. Den stärkte mig ytterligare i förvissningen om att jag ska beställa den på biblioteket.

    Du är välkommen till min blogg http://www.Musikanta.blogspot.se/
    Hälsningar
    Ingrid

    SvaraRadera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...