30 maj 2015

Lördagstema - sommarläsning

Det är dags att planera sin sommarläsning. Man brukar  ju säga att sommarläsningen skall innehålla åtminstone en klassiker. Det är inte aktuellt för mig denna sommar. Däremot passar jag gärna på att läsa tjocka böcker. Inte bara för att de är tjocka, de skall ju var intressanta förstås, utan för att man har litet mer tid att läsa på sommaren. Det blir väldigt jobbigt att läsa en tjock bok om man bara kan läsa en liten stund då och då. Man tappar lätt intresset.
På sommaren sitter jag gärna på balkongen på eftermiddagarna och läser. I stugan på Gällnö, där jag brukar hyra in mig en vecka varje sommar, har jag massor av tid att läsa. Ingen TV som distraherar.
Den första bok jag tänker ta tag i, är en riktig bjässe på 527 sidor. Inte så farligt, som det låter. Det är mest bilder. Detta bildverk om Ingrid Bergman har givits ut med anledning av att det i år är 100 år sedan hon föddes. Boken, som är på engelska, innehåller ett förord av Liv Ullman. En del av bilderna är från privata samlingar och många av dem har aldrig visats förr. Tja, nu tycks det ändå bli en klassiker, i alla fall OM en klassiker.Sommarens ljudboksdeckare blir Lewismannen av Peter May. Jag har tidigare läst Svarthuset av samme författare och tyckte att den var mycket bra, men rätt otäck. "Det är mycket spännande, men mer på ett existentiellt än ett renodlat deckarsätt. Ett mörkt drama med få ljusglimtar växer fram, sårigt och nervigt.", står det i Svenska dagbladets recension.
Nu får vi se om fortsättningen är skriven på samma sätt.
Jag lägger ofta in mina ljudböcker i MP3-format på smartphonen, så har jag dem till hands då jag är ute och reser.


Nästa bok blir en bok, eller kanske flera, om akvarellmålning. Jag gick några kurser i akvarellmålning för några år sedan. Målarlådan har sedan dess mest legat på en hylla, men nu är det dags att återuppta arbetet. Jag ger mig inte! Det blir till att börja om från början.En resehandbok om Schweiz blir det också inför sommarens utomlandsresa.Var får jag nu tag på alla dessa böcker?  Jag köper mycket sällan böcker, så mitt vattenhål är Hjorthagens bibliotek. De böcker de inte själva har, beställer jag in och hämtar där. Hjorthagens bibliotek är Stockholms minsta bibliotek och det är alltid lika trevligt att besöka detta mysiga ställe med 50-talsatmosfär och även få en pratstund med före detta kollegor. Så småningom kommer de att flytta till nya lokaler i den närbelägna stadsdelen Norra Djurgårdsstaden.Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Varje lördag skriver vi ett inlägg under ett gemensamt tema. Denna veckas tema är Sommarläsning. Månadens temavärdinna är Karin Englund. Övriga bloggare hittar du i högra spalten en bit ner.
Nu blir det inga teman under sommaren, men jag fortsätter några gånger till med egna inlägg. Sedan gör jag också uppehåll under juli månad. 

14 kommentarer:

 1. Fotoböcker är väldigt roliga att ha och kombineras det med berättelser om intressanta personer är det ännu roligare. Det blir lite av ett historiskt dokument samtidigt. Deckare har jag nästan gett upp, ungdomsdeckare kan vara rätt roliga men annars är jag svårflirtad på den fronten. Hittar mycket sällan något som tar tag i mig. Akvarellboken/häftet överst har jag med :-) Den är väldigt konkret. Jag gillar den. Hoppas akvarellfärgerna kommer till användning i sommar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är egentligen inte heller någon deckarentusiast. Tycker att de flesta nu för tiden är så otäcka och illa skrivna. Men ibland så... Kul att du också har den lilla akvarellboken av Ia Säflund. Ja, den är verkligen mycket konkret. Inga utsvävningar. Passar mig just nu.

   Radera
 2. Fotoboken om Ingrid B ska jag söka. Tack också för dina tips, välfylld inlägg här hos dig. Önskar dig en fin sommar och mycket akvarellmålning o annat gott. Ses i spetember!

  SvaraRadera
 3. Vilket fint litet bibliotek! Hoppas det inte tappar sin charm när det flyttar.
  Jag som trodde att jag hade alla akvarellböcker som kommit ut i vårt land men här ser jag att det finns FEM TILL! Hmm... jag ska nog försöka ta mig igenom dem jag har först.

  Vacker bild på IB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag letade akvarellböcker på bibblan kunde jag konstatera att det finns hur mycket som helst...

   Radera
 4. Tycker också om att läsa tjocka böcker när jag har tid över. Men jag vill gärna ha lite feel-good-läsning också som inte kräver så mycket tankearbete. Jag gillar deckare men jag vill inte läsa de som är alltför våldsamma och framför allt inte sådana där barn är inblandade. De svenska deckardrottningarna är lite lagom läskiga, så dem läser jag gärna.

  Jag blir inte klar med mitt inlägg förrän lite senare i veckan - måste till biblioteket först på måndag om det ska bli något lördagstema.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker precis som du Musikanta att det inte är spännande med deckare, där barn far illa. Det blir bara obehagligt. I den deckare jag nämner i inlägget är det tyvärr så, men den var ä så välskriven och var mer som en roman med deckarinslag.
   Det skall bli spännande att se vad ditt lördagstema kommer att innehålla.
   Trevlig sommar!

   Radera
 5. måla mer, det är ju så avkopplande!

  SvaraRadera
 6. Boken om Ingrid Bergman låter inspirerande. Upplever att jag har läst en dokumentär om henne tidigare.
  Biblioteket ser hemtrevligt ut.
  Ha en skön sommar och hoppas att resan till Schweiz blir lyckad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du också får en trevlig sommar, Petta!

   Radera
 7. Tjockleken på böcker är en nog så viktig fråga. Själv läser jag gärna i sängen innan jag ska sova. Då passar definitivt inte en tjock bok. Du har skrivit ett inlägg tidigare om MP3-spelare i smartphonen som jag ska sätta mig in i. Trevlig sommarläsning med Ingrid Bergman. Det har ju kommit en film om henne nu också. Hon upphör aldrig att fascinera. Vill bara tala om att en tredje och avslutande del The Chessmen i Lewistrilogin förvänta finnas på svenska till hösten. Ser fram emot inlägg om Schweiz med vackra bilder. Du kommer knappast sakna fotomotiv. Även dina alster med akvarellmålandet ser jag och säkert andra fram emot att få ta del av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas att du får kläm på det där med att lägga in en MP3-ljudbok i smartphonen. Skriv till mig annars, så kan jag försöka hjälpa dig. Tyckte det var litet knepigt innan jag förstod hur det fungerade.
   Filmen om Ingrid Bergman skall bli intressant att se.
   Ja, första delen i Lewistrilogin var oerhört bra, men otäck. Det där när barn far illa... Även om det nu bara är i en bok. Hoppas att nästa inte är så sorglig.

   Radera
 8. Den boken om Ingrid Bergman vill jag läsa på svenska någon gång.
  Tack för fina boktips!
  Kul att få se hur det ser ut där du lånar dina böcker/kram

  SvaraRadera

Trevlig sommar

Jag önskar alla mina läsare en riktigt trevlig sommar. Bloggen återkommer i början av augusti.