25 maj 2025

Mitt dockskåp



Det var flera år sedan jag skrev något om mitt dockskåp. 
Jag berättade då hur jag kommit på att använda min lilla antika bokhylla till något annat än att förvara böcker i. Jag inredde den till ett dockskåp!
Bokhyllan är i gustaviansk stil och har tre hyllor. Jag tapetserade två rum och lade på ett köksgolv i det tredje. Många tillverkar sina dockskåpsmöbler själva, men jag insåg ganska snart att det var inte aktuellt för min del. Jag köpte inredningen. Det går att hitta en hel del på nätet och även på Miniatyrmässan, som hålls två gånger om året. 
Jag fick leta länge efter en spis i gustaviansk stil, utan att hitta någon. På 1700-talet hade man inte vedspisar av den typ som vi är vana att se, utan spisar med öppna hål i spishällen. I hålen lade man det man eldade med och sedan placerades grytorna ovanpå. Vedspisarna kom senare, en bit in på 1800-talet.
Nu har jag äntligen fått en sådan spis, som min son har tillverkat.
Det skulle naturligtvis vara trevligt om man kunde ordna belysning också. Men jag vill ju inte förstöra bokhyllan, så jag nöjer mig med att tända i kakelugnarna ibland. Taklamporna går också att tända.

Sovrum



Salong




Kök



Spisen i närbild

Det finns många intressanta böcker om dockskåp och dockskåpens historia. På Nordiska museet finns flera gamla dockskåp att titta på.
Just nu pågår en utställning på Hallwylska museet. Den heter Den lilla vida världen - miniatyrer, modeller och dockskåp. Den pågår till januari 2026. Jag kommer själv att besöka den och hoppas sedan kunna visa några bilder här på min blogg.

13 maj 2025

Vertikala trädgårdar



Har ni hört talas om vertikala trädgårdar? Det kallas också för växtväggar.
Jag var ute och promenerade på Östermalm i höstas och fick se en enastående fin fasad på ett av husen på Storgatan. Det fanns en skylt uppsatt på väggen och där kunde man läsa följande:
Med sitt variationsrika vertikala växtlandskap hoppas vi skapa ett bättre livsrum för grannar, medborgare, småfåglar och insekter. Denna levande fasad är gestaltad och uppförd av Greeworks AB på beställning av Brf August Blanche som tillsammans med grannarna Teknikföretagen möjliggjort installationen. 
För den som är intresserad finns en hel del att läsa på nätet om hur man går tillväga för att arrangera en vertikal trädgård.
Där fick jag också tips om några andra vertikala trädgårdar, som finns i Stockholm. Tidigare i vår besökte jag dessa.


Hörnet Drottninggatan/Klarabergsgatan

 

Olof Palmes gata 14





Eftersom jag ändå var i krokarna passade jag på att besöka Centralbadets innergård. Där finns ingen vertikal trädgård men däremot en vacker och rofylld miljö.
Det var i slutet av april jag tog dessa bilder, så det var inte så mycket blommor ännu, men träden visade sin första skira grönska. 







2 maj 2025

Fotografiska museet




Fotografiska museet hade jag inte besökt sedan det invigdes 2010. Det var alltså dags att ta sig dit igen. Men oj, så bökigt det var! Läget är ju utsökt just vid Stadsgårdskajen, men det är en väldigt tråkig väg dit från Slussen. Mycket beroende på ombyggnaden av Slussenområdet.
Fördelen var att jag fick tillfälle att ta en bra bild på Guldbron.



För närvarande pågår det flera intressanta utställningar.
En av dem heter Ett liv i högdager. Den visar fotografier av Hans Hammaskiöld, som levde 1925 till 2012. Han arbetade som modefotograf och porträttfotograf. Han dokumenterade också London på 1950-talet. Att han hade sinne för humor lyser fram i flera av hans utsökta fotografier.


Modefotografering 1960


Pontus Hultén


Chelsea Embarkment London 1955



Jag gick vidare och tittade på en grupputställningen med titeln On being family. Den visar verk av tre kvinnliga fotografer - Anna Clarén, Ewa Stackelberg och Hannah Modigh. 


Anna Clarén


Ewa Stackelberg


Hannah Modigh

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar! Bloggen gör nu uppehåll och återkommer i början av augusti.