14 september 2024

En vanlig fredag i början av september

Ett dimmigt Torsvik

Sommaren dröjde sig kvar de första dagarna i september. Det var fuktigt på nätterna och dimma på morgnarna, men sedan kom solen och värmen mitt på dagen.
På SMHI kan man läsa följande om dimma:
Små vattendroppar bildas när fuktig luft som blir kallare måste göra sig av med vattenånga. Om det sker en bit upp från marken kommer vi kalla det vi ser för moln, sker det på marken säger vi dimma.
Jag bor nära vattnet och en hamn. Det är en alldeles speciell upplevelse då man går ut på balkongen tidigt på morgonen när dimman ligger tjock och man hör båtarnas mistlurar.

Hunden och jag tog vår förmiddagspromenad ner till Lidingö centrum.  
Vi besökte butiken L8 Hasselblad på Friggavägen. Det är en relativt ny butik, som enbart säljer handgjorda smycken. Ett ungdomligt tilltal, men jag tror att även äldre kan hitta något där.
Jag inhandlade en halskedja till ett av barnbarnen.



Sedan gick vi vidare till Lidingö museums trädgård, där jag plockade några äpplen
Jag skall ha kafferep hemma hos mig nästa vecka och tänker bjuda på vaniljäppelkaka. 


Vaniljäppelkaka

Det är mycket äpplen denna höst. I Lidingö kommun är det tillåtet att plocka frukt, fallfrukt och bär från träd och buskar på stadens mark, utom på skolområden. Kanske jag går tillbaka en annan dag och plockar mer och kokar till äppelmos.

Ytterligare några ärenden och sedan började vi gå hemåt.
Det går inte så fort att promenera med en gammal hund, så jag hann bli hungrig och stannade vid Ryan´s ekothai och åt Paneng curry med jätteräkor. Mycket gott. Det är oerhört sällan jag äter lunch ute numera, men det var en sådant fantastiskt väder, kanske den sista sensommardagen, att jag ville unna mig detta.


På kvällen blev det naturligtvis ytterligare en promenad med hunden. När vi kom hem slog jag mig ner vid TV-n och tittade på ännu ett avsnitt av Resan längs älven på Svtplay. En underbar naturserie, där man får färdas utmed de norrländska älvarna.
När jag gick ut på balkongen vid solnedgången tog jag denna bild. Tjusigt va?



6 september 2024

Stadsvandring i Torsvik 15 september


Flygfoto över Torsvik ca 1950. Foto: Lidingö hembygdsförening

I anslutning till utställningen Tre arkitekter (Stig Ancker, Bengt Gate, Sven Lindegren), som pågår till den 6 oktober på Lidingö museum, arrangerar Lidingö hembygdsförening en stadsdelsvandring i Torsvik söndag den 15 september  kl 14.
Gratis. Ingen föranmälan.
Samling vid pizzerian, Torsvikssvängen 11.
Välkomna!

Del av Torsvikssvängen ca 1960. Foto: Lidingö hembygdsförening

En vanlig fredag i början av september

Ett dimmigt Torsvik Sommaren dröjde sig kvar de första dagarna i september. Det var fuktigt på nätterna och dimma på morgnarna, men sedan ko...