10 september 2016

Reimersholme

Sommarens stadsvandring företogs en gråmulen dag i slutet av augusti.
Reimersholme  är en naturskön liten ö mitt i Stockholm. På 1700-talet bodde hattmakaren och rådmannen Anders Reimer här och det är efter honom, som ön fått sitt namn. Hans malmgård finns fortfarande kvar.
Ön har en historia inom alkoholtillverkningen. Lars Olsson Smith anlade här 1869 en spritförädlingsfabrik, där  man tillverkade "Absolut Renat". Ni kan se Smiths porträtt än i dag på flaskorna. Staten köpte så småningom fabriken. Efter fabrikens nedläggning, övertogs området av HSB, som byggde bostäder. Nere vid kajen ligger ett ekfat kvar som minnesmärke. Det var dock borttaget, då vi promenerade där. Jag tror att det är på renovering.
Uppriktigt sagt var det väl inga speciella sevärdheter på ön, men det var en väldigt trevlig promenad. Vi följde Bergsunds strand fram till Reimersholmsbron och gick sedan runt ön. Det var mycket folk ute denna söndag.


Hornstulls loppmarknad


Det nedläggningshotade Liljeholmsbadet i fondenReimersholmsbron


Lövholmens industriområde sett från ReimersholmeStällning till ekfatet, som är bortforslat för renovering


Mur med öppning. Gröndal i fonden.Långholmsviken med Essingeleden i fonden

Välskötta flerfamiljshus


Det var gott om sittplatser utmed kajerna. Statyn heter Galaxen och är gjord av Nils Nixon.

Anders Reimers malmgård


2 kommentarer:

  1. Mycket intressant att få följa med på din promenad på Rejmersholme där jag aldrig varit. Fina bilder att se på också.
    Ingrid

    SvaraRadera
  2. Reimersholme skulle det förstås vara.

    SvaraRadera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...