21 augusti 2016

Olle Olsson Hagalund-museet

En söndag i augusti besökte jag konstnären Olle Olsson hus i Hagalund. Huset bevarades i ett område som i övrigt drabbades av en mycket omfattande rivning på 1960-talet. En modell på den tidigare charmiga trähusbebyggelsen finns utställd i museet.
Konstnären Olle Olsson föddes 1904 och gick bort 1972. Han var en naivistisk målare och bodde hela sitt liv i Hagalund. Många av hans tavlor innehåller motiv från detta område.
Huset, som alltså var bostad för honom och hans familj, innehåller både rumsinteriörer och många av hans tavlor.

Delar av ateljén

Vardagsrummet


Flicka med duva

Flicka med röd ros

Målaren och änglarna. Självporträtt.

Det hotade paradiset

Ekotemplet. Gobeläng vävd i Märta Måås-Fjetterströms atelje efter förlaga av en av Olle Olssons målningar. 

Museets baksida där man skymtar ett av de nybyggda höghusen i bakgrunden.

6 kommentarer:

 1. Älskar hans målningar. Alltid trevligt att kunna besöka konstnärers hem. Den virkade duken på TV:n är oslagbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst, är den fin. Tänk sådan tur att hans hus fick vara kvar. Fruktansvärt att riva så mycket, som man gjorde i Hagalund. En hel stadsdel med gamla hus försvann och nu står där i stället ett antal enorma och fula höghus.

   Radera
 2. Såg utställningen med hans målningar på Sven Harrys förra året - en fantastisk upplevelse. Har tänkt många gånger att jag ska besöka hans museum också, men som så mycket annat har det inte blivit av. Tack för trevligt inlägg!
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg också utställningen på Sven-Harrys. Jag tror faktiskt att det var fler tavlor där än i detta hus. På Sven-Harrys var det säkert inlånat dels från detta hus men också från andra ställen.

   Radera
 3. Vilket härligt fönster han har bakom staffliet! Och vilket hus! Jag skulle ju inte vilja renovera alla fönster precis. Annars skulle jag gärna flytta in i huset!

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - BOK

Många av er har kanske redan sett detta klipp, som finns på Youtube. Man kan titta på det flera gånger. Det är alltid lika roligt. Det ka...