28 april 2015

Torsviks bokcirkel

Vad händer i området Torsvik på Lidingö en gång i månaden? Det är en massa tanter i svängen....Vad händer i detta hus? Varför sitter två hundar ute på balkongen, när det hörs en massa prat och skratt inifrån? Kanske det är något på gång...Det luktar kaffe och nybakat bröd...


Kokostoppar, franska våfflor och Zuleikatårta. 

Det är Torsviks bokcirkel som träffas!
Vi träffas en gång i månaden och inleder alltid med att dricka kaffe och äta hembakat bröd. Då  pratar vi om ditt och datt i en timme. Därefter övergår vi mer seriösa ämnen. Var och en presenterar en nyligen läst bok för de andra. Det ger upphov till en massa intressanta samtal. Lästipsen har varit värdefulla och resulterat i nya läsupplevelser. Det är dock inte alltid som man gillar den bok man presenterar. Eftersom var och en läser en egen bok till varje tillfälle, innebär det naturligtvis att mängder av böcker blivit lästa. Självklart har nobelpristagare och andra uppmärksammade författare blivit lästa och presenterade, men också många andra mindre kända. I slutet av inlägget ger jag exempel på några sådana.


Torsviks bokcirkel

Dålig karma av David Safier
När kejsaren var gudomlig av Julie Otsuka
I blodbokens tid av Bodil Mårtensson

Kärleken i Julia Anderssons liv av Åsa Moberg
Winston Churchill av Bengt Liljegren
Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce

Oceanen av Neil Gaiman
Kontakt med andra världar av Doris Ankarberg och Örjan Björkhem
Till himlen och tillbaka av Eben Alexander
När kalla nätter plågar mig av Jessica Andersson

The story of you av Katy Regan
Allt jag önskar mig av Gregoire Delacourt
Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

11 kommentarer:

 1. Mycket inspirerande och härlig blandning av böcker. Så bra att ni presenterar varsin bok och inte analyserar och pratar om en och samma. Undrar hur ofta ni träffas!? Fick bra tips på vad jag kan titta efter på biblioteket i Ekerö i morgon.
  Trevlig läshelg!
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svarar dig här också även om jag redan har varit inne på din blogg och svarat där. Vi träffas en gång i månaden. Ja, att läsa varsin bok var ett val vi gjorde och gör det hela litet mer avspänt.

   Radera
  2. En undran till. Bestämmer ni och meddelar de övriga vilken bok ni tänker läsa till nästa gång? Eller får det bli en överraskning?

   Radera
  3. Det får bli en överraskning. Det händer också att det visar sig att den bok man valt har man inte hunnit läsa ut eller så visar det sig att man inte var så förtjust i boken. Mycket avspänt med andra ord. Det har också hänt att någon annan läst samma bok som någon läst tidigare. Det gör inget. Då får man ju flera åsikter om samma bok.

   Radera
  4. Det låter som ett mycket trevligt upplägg för en bokcirkel tycker jag. Skulle inget hellre önska än att jag hade sådana grannar att kunna bilda en bokcirkel med.

   Radera
 2. Syns ju lång väg vad trevligt ni har! Hundarna verkar mest vänta på att gästerna ska gå hem så de får ha matte för sig själv kanske? Kul att läsa olika böcker! Tycker det skulle vara svårt att läsa en och samma, eller rättare sagt att bli tilldelad en bok utan att själv få välja :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visst är det roligt bara att träffas och få pratas vid. Hundarna är vana vi våra träffar och lägger sig alltid till ro, när de första hälsningsritualerna är avklarade. Javisst är det enklare att var och en läser en egen bok. Blir enklare då även om någon kanske anser att det inte är en äkta bokcirkel.

   Radera
 3. Det finns väl ingen mall på hur en "äkta" bokcirkel ska se ut? Jag tycker det är en alldeles utmärkt idé att var och en läser en bok som den presenterar för övriga. På så sätt får man ju lästips varje gång. Var med några gånger i en bokcirkel där man "tvingades" att läsa en bok som någon annan bestämt och som jag inte gillade. Därför slutade jag.
  Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där att bli tvungen att läsa en speciell bok har jag också varit med om och därför tycker jag att den här typen av bokcirkel är mycket roligare.
   Trevlig helg
   Birgitta

   Radera
 4. Ett vackert kaffebord med gott kaffebröd som inledning samt lite löst snack och så in i böckerna - Bra med egen bok och dela med sig av. För länge sedan var jag med ett par gånger om samma bok, minns inte bokens titel längre men vi undrade om vi läst samma bok så det kan ju berika det med.Paranta litterära damer du omger dig med; ha en bra stund om en månad igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå Tove, i bland kan det kännas utmanande att ta tag i en bok man själv inte valt. Men jag har blivit kinkigare med åren. Om jag inte gillar en bok, slutar jag läsa den.

   Radera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...