11 april 2015

Lördagstema - en klassiker
Det blir Lars Ahlin!
Den 4 april var det nämligen 100 år sedan denne store författare föddes.
Debuten skedde 1943 med boken Tåbb med manifest. Han utvecklades till en religiös mystiker med episk bredd och djärvt gestaltskapande förmåga. Hans människor är särpräglade naturer, undantagstyper i konflikt med sin ofta norrländska omgivning. Han förenade sitt mörka patos med drastisk folklig humor   ( Litteraturhandboken 1984).
I DN den 4 april skriver Stina Otterberg om Lars Ahlin. Hon ringar in fyra viktiga teman i hans författarskap: Barnet - Maten - Omsorgen - Kroppen. Hon berättar också hur hon upplever omläsningen av de böcker som just givits ut i nyutgåvor, Natt i marknadstältet och Noveller. Hon konstaterar att de håller än idag och känns mycket levande! Det är ju kriteriet för en klassiker. Här är en länk till artikeln Tillbaka till den väldige från Sundsvall .
Någon av hans böcker läste jag, då jag för mycket länge sedan pluggade litteraturvetenskap på universitetet. För mig blev det aktuellt med omläsning för ett år sedan, eftersom jag faktiskt gått och blivit släkt med Lars Ahlin. Mitt yngsta barnbarn har Lars Ahlin som morfarsfar.
Den bok jag läste var Kanelbiten. Det är en finstämd berättelse om en ung flickas upptäckt av vuxenvärlden och hennes relation till mamman.
Se även Ulf Lindes samtal med Lars Ahlin i Öppet arkiv. Det är två avsnitt och jag länkar till det första Lars Ahlin in på benet .
Lars Ahlin gick bort 1997.

Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Varje lördag skriver vi ett inlägg under ett gemensamt tema. Denna veckas tema är En klassiker. Månadens temavärdinna är Gnuttan. Övriga bloggare hittar du i högra spalten en bit ner.6 kommentarer:

 1. Vad roligt Birgitta, Kanelbiten är nog min första egna läsupplevelse. Den fanns hemma i bokhyllan och jag var väl bara i tioårsåldern så den var säkert för svår men det förstod jag nog inte. Jag ska faktiskt läsa den igen tror jag. Jag minns den som en stark läsupplevelse nämligen även om jag inte skulle kunna återberätta någon handling. Ha en fin lördag!

  SvaraRadera
 2. Av Lars Ahlin har jag läst Sjätte munnen.Kanelbiten är en lockande titel. Babel som jag brukar se hade ett kort reportage om honom. Tack för påminnelsen om öppna arkivet!

  SvaraRadera
 3. Känner mig lite usel... har inte läst något av Lars Ahlin, men nu ska jag göra det. Tack för tipset!
  Öppet Arkiv... där finns många godbitar :)

  SvaraRadera
 4. Roligt att höra att ni fick en del inspiration.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 5. Lars Ahlin, ja, hans verk måste väll ändå räknas som klassiker. Jag skulle kanske försöka få tag på någon/några av hans böcker. Får se när jag kommer förbi Sverige igen. Kul också med barnbarnet släktskap. Spännande att se om berättargenerna förts vidare till nya generationer.

  SvaraRadera
 6. Tänker genast på den fina novellen "Kommer hem och är snäll" ur novellsamlingen "Inga ögon väntar mig"
  Har för mig att Svt gjorde en liten kortfilm på den, men minns inte om det var Keve Hjelm eller någon annan som spelade den supande äkta mannen. En riktigt bra författare.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...