9 maj 2015

Lördagstema - museer

Jag ber att få presentera ett helt unikt museum - Elfviks ordmuseum!
Elfviks gård längst ut på Lidingö har en lång historia, som jag inte skall gå in på nu. Det får jag ta en annan gång. Denna gård, som än idag har ett levande jordbruk med får, getter och höns har även en charmig gårdsbutik med café och ett museum. Museet heter Ordmuseet och är helt unikt i landet. Det första och såvitt jag vet, det enda i sitt slag.Där sparar man på gamla svenska ord! Ord, som fallit i glömska eller riskerar att göra det.
Byggnaden vid Elfviks gård med gårdsbutik, café och museum


Min blogg ingår i en grupp, som kallas Lördagsbloggare. Varje lördag skriver vi ett inlägg under ett gemensamt tema. Denna veckas tema är Museer.  Månadens temavärdinna är Karin Englund. Övriga bloggare hittar du i högra spalten en bit ner.

17 kommentarer:

 1. Ett så härligt inspirerande museum detta är, ordmuseet!
  Jag blir glad när jag får läsa det här på din blogg.
  Och inspirerad, så borde man ju själv göra. Ta vara på de gamla orden helt enkelt.

  ha en skön helg!
  Karin

  SvaraRadera
 2. Men så HELT underbart med ett ORD-museum!!! Tänk att gå runt bland alla ord och känna historiens vindar! Håvor... som fortfarande sjungs varje skolavslutning (nästan) utan att barnen vet vad det är! Det var verkligen ett roligt, annorlunda men viktigt museum!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för detta, Birgitta ... hit bör jag ta mig ... det är bara så ljuvligt att få vidga sitt ordförråd av gamla ord, ska ju kolla vem jag möjligen kan känna igen eller gissa! och bruka måhända!

  SvaraRadera
 4. Jag är nog lite bedagad - jag använder en del av orden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för era uppskattande kommentarer. Ja, man kan ju ta och öva in några av de gamla orden och försöka använda dem litet då och då.Så att de får leva kvar.
   Ulla, jag uppfattade det precis som du först, men en del av orden är sådana som riskerar att försvinna. Så fortsätt du att vara bedagad. Kanske några av orden kan räddas.

   Radera
 5. Åh, så trevligt för en ordnörd! Ett underbart museum, som jag inte hade en aning om att det fanns. Kul! Tror jag måste åka dit och se om det finns något ord som jag inte kan!

  SvaraRadera
 6. Men du ... så intressant och så kul att få läsa om ett ordmuseum. Hit skulle jag också vilja vara *ler* Förbaskat bra och intressant inlägg *tack* /kram

  SvaraRadera
 7. Jag skulle vilja kopiera någon eller några av dessa bilder. Går det bra? Gillar ord :-)
  /kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Javisst, det går bra. Bilderna är väl inte så där jättebra, men det berodde på att skyltarna var upphängda i en ganska smal gång.
   Hälsningar
   Birgitta

   Radera
  3. Tack så mycket! Är intresserad av orden så ... Skriver dikter med mera och tänkte att detta var en kul sak/ kram

   Radera
 8. Ett så alldeles underbart museum, det måste jag leta på nästa gång jag är i trakterna. Såg att "nying" fanns med bland orden. Det är en fantastisk form av brasa; tre stockar som ligger travade och brinner sakta och fint över hela längden, och kan räcka hela natten.

  SvaraRadera
 9. Det var ett intressant museum, hoppas någon gång att kunna besöka det. Så intressant med ord.
  Tack för ett fint och lärorikt inlägg.

  SvaraRadera
 10. Vilket fantastiskt museum! Helt i min smak, så det vill jag väldigt gärna besöka någon gång! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 11. Åh så många ord!!
  Rätt så många ord kände jag till, och en del använder jag allt. :)

  Viktigt är fika når man går på museum. Man skall liksom avsluta med det, och njuta lite av den nyss upplevda stunden. Tycker jag. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni uppskattade inlägget. Detta museum är naturligtvis väldigt litet. Det är i princip bara dessa skyltar som hänger på väggen. Ingen entréavgift förstås.

   Radera
 12. Ännu ett ställe som jag inte ens hört talas om. Ett ordmuseum, det är ju underbart och förtjänar absolut en tittin (?) och en kopp kaffe. Måste säga som Ulla Laiho ovan; jag använder faktiskt en del av orden fortfarande,även som korsordskonstruktör,som jag har som en liten biinkomst till pensionen. Favoritordet är oomkullrunkelig. Rullar bra i munnen. :-)

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...