31 maj 2014

Mitt trädgårdsliv

Jag har aldrig varit någon trädgårdsmänniska. Det har nog mest berott på omständigheterna.
Som barn bodde jag i villa med en jättestor tomt, som var underbar att leka på. Ingen av mina föräldrar höll på med odlingar.
Senare i livet har jag mest bott i lägenhet, där jag med måttlig framgång försökt mig på litet balkongodling.
Under de år jag var gift och barnen var små, hyrde vi ett torp, som vi använde på fritiden. Där fanns det sedan tidigare upplöjd mark för odlingar. Detta inspirerade mig och jag började för första gången i mitt liv att odla grönsaker. Men resultatet var magert. Dels var man ju inte alltid där, dels blev det problem med vattningen, eftersom vi hade en brunn, som snabbt sinade.
Senare, som ensamstående tonårsförälder köpte jag mig en egen sommarstuga med naturtomt. Inte heller där blev det mycket bevänt med odlingar. Det var för mycket sten överallt, så där fick jag nöja mig med några tåliga buskar och blommor på verandan.


Stugan har jag inte kvar längre, så nu är det återigen balkongodling som gäller. Men det är lättare sagt än gjort. Det behövs bara att man är borta en vecka, så vissnar allt ner. Hjälpsamma grannar finns, men man vill ju inte besvära.
Men NU äntligen har jag hittat något som förhoppningsvis kan passa! Kommunen satsar i år på stadsodling och jag har turen att få vara med i det projektet. Det innebär att kommunen lånar mig en odlingslåda, fyller den med jord och placerar den i en park 50 meter från min bostad. Fördelen med detta är att man kan ta tillvara både sol och regn bättre och att det blir lättare att be om hjälp med vattning om sommaren skulle bli torr. Det finns risker också, men det kan vara värt ett försök. Jag har sått sallad, morötter och rädisor. Ytterligare rapporter är att vänta!Efter tio dagar ser det ut så här. Först ut är rädisorna!

4 kommentarer:

 1. Jag har heller aldrig varit och ÄR inte någon trädgårdsmänniska. Tyvärr, eftersom jag förstår att det måste vara väldigt inspirerande om man lyckas med en vacker trädgård eller andra odlingar. Det är som med matlagning, jag tycker helt enkelt det är TRÅKIGT...

  Jag har väl också försökt några gånger att odla lite grönsaker eftersom vi har en stor trädgård. Men också med magert resultat.

  I år har jag sått lite fröer i krukor som jag satt vid den enda södervägg vi har och där verkar det som om det skulle ta sig något i alla fall.

  Kul initiativ med pallkragarna från kommunen. Det genererar väl också en del social samvaro, antar jag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt projekt med statsodling! Har själv mest blommor på balkongen, men ska försöka med lite örter i år. Som husägare tidigare, ville jag gärna odla morötter, men de blev aldrig större än mediokra blyertspennor och alldeles genomskinliga. Inte goda heller. Men rädisor gick utmärkt och kom i lagom takt under sommaren. Gott och lättodlat .:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller ju att ha tid och gärna någon som hjälper en. Att bara odla i krukor, trots att man har stor trädgård är väl en bra idé. Man slipper ju ogräs.
   I min lilla täppa har det börjat komma upp saker, men just morötterna tar sig inte.
   Norbergianblue, jag kan inte kommentera på din blogg. Man måste ju skaffa konto hos Wordpress.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...