12 maj 2014

Studentjubileum
Den 11 maj 1964 avlade jag studentexamen vid Wallin-Åhlinska gymnasiet i Stockholm. Jag gick latinlinjens halvklassiska gren. Vi hade latinet som huvudämne och läste det åtminstone 6 timmar i veckan. I dag tycker jag att det var bortkastad tid. Jag har haft mycket litet användning för detta språk. Tänk om jag ägnat den tiden åt att läsa engelska och franska i stället.
Hur som helst tycker att åren i Wallin-Åhlinska var trevliga skolår. Skolan var relativt liten, bara gymnasium. Det vara bara kvinnliga elever, trevliga lärare och fin stämning. Jag var rätt medelmåttig elev. Jag var urusel i latin. Mitt bästa ämne i studentexamen var kristendom! Märkligt, eftersom jag nog tyckte bäst om ämnet svenska.
Jag hade många kamrater i första ring och minns alla trevliga stunder på Hurtigs konditori, då vi satt och pratade på lunchrasten. En och annan rökpaus i Tegnérlunden blev det också. Tyvärr glesnade kamratgruppen. En del hoppade av, någon flyttade och någon blev tvungen att gå om en klass. Det gällde även mig, som efter två underbetyg beslöt mig för att gå om tredje ring. Synd att denna möjlighet inte tycks existera idag. För mig var det en lättnad att få ta det litet lugnare med studierna och repetera årskursen. Då gick det plötsligt mycket bättre.50-årsjubileet firades genom en sammankomst hemma hos en av studentkamraterna. Vi har träffats tidigare några gånger genom åren och nu var vi ett gäng tjusiga, aktiva pensionärer. Några saknades. Två är bortgångna, två är bosatta utomlands, några har inte gått att få tag på och några hade förhinder.

Så här såg vår klass ut på höstterminen i sista ring

Här träffas en reducerad skara efter 50 år

7 kommentarer:

 1. Jättefint foto från vår återträff 50 år efter studentdagen. Trevlig samvaro och en delikat lunch trots att inte alla från studentkassan hade möjlighet att komma.
  Briten och IngaLill

  SvaraRadera
 2. En väldig skillnad på flickornas framtoning då, om man jämför med idag. Vi såg ju ut som små damer, både vad gäller kläder och frisyrer. Och inte en tatuering eller piercing så långt ögat når!
  :-D

  SvaraRadera
 3. Vad jag vet är inte prinsessorna nu för tiden piercade eller tatuerade heller - fast man vet ju aldrig :-). Det beror väl något på bakgrund, antar jag.
  Ni var ju väldigt vackra - du i synnerhet. Är det du som är den långa tjejen i mörkblått? Härligt foto från lunchen - ni är så snygga allihopa.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för era kommentarer. Javisst är vi väl snygga allihop. På fotot från höstterminen är jag den som står som nummer tre från höger. Värsta håret!

   Radera
 4. Det var väl det jag trodde :-)!

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa! Om mitt femtioårsjubileum kan du läsa på http//:sydfranskby.blogspot.com. Lite annorlunda men ändå samma!

  SvaraRadera
 6. Hej Birgitta!
  Hittade detta inlägg när jag surfade runt på din trevliga blogg. Visst var det trevligt i Wallin-Åhlinska!? Jag tog studenten där 1967 så kanske har vi stött på varandra tidigare. Har samma goda erfarenheter av skolan, Tegnérlunden och Hurtigs. Delar din uppfattning om latinet!
  Många blogghälsningar
  Eva på Ekerö

  SvaraRadera

Gems weekly photo challenge - ASK

Jag deltar i en bloggrupp, som heter Gems weekly photo challenge. Det är Sanna, som dirigerar gruppen genom att ge oss ett ord varje vecka a...