19 november 2013

Teaterföreställning - Vår klass av Tadeusz Slobodzianek

Den polske dramatikern Tadeusz Slobodzianeks pjäs "Vår klass" spelas världen över och har blivit en kritikerhyllad publiksuccé.
Hösten samtliga föreställningar på teater Galeasen  har varit utsålda och är så ända fram till jul, men jag lyckades komma över en ej avhämtad biljett till en eftermiddagsföreställning.

DN hade en stor artikel den 7 november om Slobodzianek och hans pjäs. Bakgrunden till pjäsen är en verklig händelse i den lilla staden Jewabne i östra Polen 1941. Den handlar om vad människor är i stånd att göra mot varandra. Den specifika tilldragelsen är en massaker på judar utförd av deras polska grannar för mer än sjuttio år sedan, men temat är universellt. Likande händelser har tilldragit sig även i modern tid.
Det var naturligtvis en chock då polackernas delaktighet i Förintelsen avslöjades.
  

Jag blev djupt gripen av pjäsen. Alla skådespelarna gjorde fantastiska insatser. Det ohyggliga, som skildrades, vändes i slutet till något som jag ändå uppfattade som ett hopp om en bättre värld.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Trevlig sommar!

Jag önskar alla mina läsare trevlig sommar. Bloggen gör uppehåll och återkommer i början av augusti. Bilden visar en del av Strandvägen och...