17 februari 2017

Veckans rubrik: Nyfiken

Veckans rubrik är Nyfiken.
Det sägs, att bara man fortsätter att vara nyfiken, så håller man sig ung. Till sinnet i alla fall.
Många av oss pensionärer använder vår tid till att lära oss nya saker eller åtminstone till att förbättra och fördjupa de kunskaper vi redan har.
Själv har jag äntligen kommit mig för, att börja läsa konstvetenskap på Senioruniversitetet. Jag har länge känt till dessa universitetskurser, men konstigt nog inte kommit mig för att anmäla mig till någon, bara bevistat några av de föredrag de anordnar. Jag har ju haft annat för mig och så har det väl inte varit något ämne som har lockat tillräckligt.
Men plötsligt en dag insåg jag att just ämnet konstvetenskap skulle fylla en besvärande lucka i min allmänbildning. Jag hoppas också att ämnet skall väcka mitt intresse för vidare studier. Det finns ju hur mycket som helst att upptäcka inom detta område! Nu har jag varit på de tre första föreläsningarna och jag tycker att det var oerhört givande. Den kurs jag har valt är på motsvarande 30 poäng och är uppdelad på fyra terminer. Nu läser man fjärde terminen som avhandlar modern konst. För att kunna börja från början och läsa kronologiskt hade jag varit tvungen att vänta till hösten. Det går alldeles utmärk att hoppa in på detta sätt och i höst fortsätter jag naturligtvis och då blir det till att börja med grottmålningar!


En av kursböckerna i ämnet konstvetenskap


Här sitter en massa nyfikna, som vill lära sig mer om konsthistoria

Barnboksserien om apan Nicke Nyfiken läste mina barn. Boken tycks fortfarande vara aktuell för mitt 3-åriga barnbarn har läst den också. Jag tittade igenom den första boken i serien och jag tycker inte att sensmoralen är riktig bra. Nicke råkar faktiskt ut för en del obehagliga saker på grund av sin nyfikenhet och slutet, där han från att ha bott i djungeln, hamnar i en djurpark, känns fel.





Varifrån kommer uttrycket nyfiken i en strut, frågade en läsare i DN:s språkspalt, som jag hittar på nätet. Han fick svaret:
Jag skulle snarare säga vetgirig - nyfiken i en strut är den vuxnes retsamma svar till ett barn som vill veta en hemlighet. Det finns en fortsättning också: öppnar man struten så tittar han ut! Vem det är som hoppar ur struten är inte lätt att veta...

Att vara nyfiken kan också vara något negativt. När en människa är FÖR nyfiken kan man ju uppleva det som obehagligt, om det gäller ens privatliv. Då gäller det att hantera det på ett lämpligt sätt. Han eller hon kanske bara är uppriktigt intresserad.

Veckans rubrik består av ett antal bloggare, som varje vecka skriver ett inlägg under ett gemensamt tema. Februari månads värdinna är Anki med bloggen Ankis bildblogg. Övriga bloggare finns i den högra spalten.

17 kommentarer:

  1. Så är det nog, precis som du skriver. Nyfikenhet håller en levande och när man blir äldre har man kanske lite mera tid att göra någonting åt den nyfikenhet man bär inom sig, mycket på grund av den erfarenhet man har fått under åren som gått. Mera vill veta mera.
    Nu är jag tillbaka igen i blogglivet, dock lite efter i temaskrivandet.
    Ha en skön helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att du är tillbaka igen. Kikade in och såg dina fina bilder från Madeira. Hoppas du också får en skön helg!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  2. Väldigt fint inlägg om nyfikenhet! Så roligt att du börjat läsa konstvetenskap, det var det första ämnet jag började läsa på universitetet i Linköping direkt efter jag gått i pension. Tyvärr har jag glömt en hel del, det var ju precis tio år sen nu jag tog min fil.kand. Men de vackra böckerna har jag kvar.
    Tänkte också på Nicke Nyfiken men tror att den finns uppe hos Mirren. Den är lite rörig i bilderna tycker jag.
    Ingrid

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det roligt att komma igång med något nytt, så här på gamla dar.
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  3. Grattis till studerandet! Det låter jättespännande! Nyfikenhet och ny kunskap förlänger livet tror jag!

    SvaraRadera
  4. Vad roligt det låter att läsa in poäng i konstvetenskap. Jag blir riktigt avundsjuk faktiskt, det skulle jag med vilja göra. Visserligen går jag nu på min studiecirkel 6 gånger och det är också mycket intressant men jag känner att jag nog skulle vilja utveckla det vidare till hösten. Vi får se hur det kan bli med den saken.
    Du har hittat många vinklingar på nyfiken, alla lika bra och tänkvärda. Det är lätt omsättbart på barn som brukar fråga "vafför då" titt och tätt. Hälsosam nyfikenhet! Synd att de ibland kan få svaret "nyfiken i en strut". Nu är jag nyfiken på vad helgen har att bjuda på och alla svenskar verkar ju även vara väldigt nyfikna på vad det ska bli för väder i helgen. Hur som helst med det, jag önskar dig en trevlig helg!
    PS. Jag är lite nyfiken på ditt dockskåp/tittskåp, är det möblerat och klart?"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har skrivit direkt till Vonne och berättat att studier vid Senioruniversitetet ger inga högskolepoäng. Man bara följer samma upplägg som på det "riktiga" universitetet.
      Dockskåpet är inte klart. Det är mässa nu i mars och då kommer jag att handla en del. Kommer att visa litet bilder framåt våren.
      Trevlig helg, Vonne!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  5. Nu fick jag en fin lässtund på rubriken Birgitta! Så roligt aktiv du är. Konstvetenskap, ja konsten i sig är ju hur stor som helst och ny nyfikenhet lär växa fram länge.
    Jag blev nyfiken på konstvetenskap och konsthistoria - kan du förklara det för mig?
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. I dagligt tal säger man väl konsthistoria. Jag använder ordet konstvetenskap i inlägget för att framhålla att det är på universitetsnivå. Jag får dock inga högskolepoäng. Senioruniversitetet har ingen examensrätt.
      Hoppas du också får en trevlig helg!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
    2. Tack för klargörande om begreppen. Vetenskapligt såklart på universitetsnivå :-) Lycka till utan examen, kanske skönt tänker jag.
      Fortsatt fin söndag!

      Radera
  6. Intressant inlägg på Veckans rubrik.
    Kul att låta nyfikenheten styra och komma igång med med sånt man tycker är spännande. Ja, Nicke Nyfiken minns jag - läste den för mina barn, men tyvärr finns den inte kvar.
    Ser i listan att du lagt in min nya adress, så det är bra om du ändrar länken i texten också för den går till min gamla blogg...
    Önskar dig en fin helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din vänliga kommentar. Nu har jag rättat i inlägget. En sådan snygg blogg du har!
      Önskar dig också en fin helg!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  7. Ja, senioruniversitetet är toppen! Jag har gått på lite föreläsningar, men funderar (varje termin) på att anmäla mig till någon kurs.

    Nicke Nyfiken heter Nysgjerrige Nils på norska – nysgjerrig, girig på nyheter!

    SvaraRadera
  8. Vilket spännande ämne du valt och intressant! Vi är ett gäng pensionärer som är ute och promenerar varje måndag och då har jag kameran med mig. Väldigt ofta när jag tagit en bild säger jag till mig själv: "jag önskar jag vore konstnär och kunde måla allt det vackra jag ser".
    Kulturpromenad kallar vi det - om du vill se bilder finns de här:

    http://www.pro.se/Distrikt/Stockholms-lan/Samorganisationer/Nynashamn/Foreningar/PRO-Osmo/Kulturpromenader/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst önskar man att man kunde måla. Har försökt mig på akvarellmålning, men tröttnade. Det blev aldrig riktigt bra. Kulturpromenader, det låter trevligt. Själv har jag just gått med i den lokala konstföreningen. Där blir det en del utflykter också.
      Trevlig helg!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera
  9. Hej, så spännande resa du gett dig ut på genom att börja läsa konsthistoria! Jag har förstått att du bor på en ö, utanför huvudstaden ? Har du lätt att ta dig till stan och föreläsningar? Det har blivit mitt aber här ute på landet om man till äventyrs skulle vilja göra något intressant och spännande. Att läsa på distans är det enda som fungerar här ute på landet när man inte är bilburen. Ämnet du läser, konst, är också något jag nuddat vid under livets olika skeenden, men jag har alltid känt mig som en novis och inte tillräckligt insatt eller intresserad för att göra verklighet av den nyfikenheten. Jag tror säkert att du kommer att få stor behållning av ämnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag bor på Lidingö. Det är en förort till Stockholm- tillika en ö. Det är lätt för mig att ta mig till stan eftersom jag inte bor så långt ut på ön. Jag har också känt mig som en novis. Konsthistoria var ju aldrig något man läste i skolan. Jag tror att det finns distanskurser.
      Trevlig helg!
      Hälsningar
      Birgitta

      Radera

GOD JUL

                                      J ag ber att få tillönska alla mina läsare en riktigt                                            GOD J...