22 januari 2018

Grottkonst

Jag läser konstvetenskap på Senioruniversitetet. Kursen är på fyra terminer. I höstas gick jag  termin 1, som består av åtta föreläsningar, som handlar om den tidiga konsten.
Det var med måttlig entusiasm gick gick iväg till den första föreläsningen, men blev överraskad av hur intressant det var att höra om grottmålningar och hantverk från förhistorisk tid och att se bilder av dessa. Jag blev framför allt fängslad av vad människor ändå kunde åstadkomma för så länge sedan och att det finns bevarat. Sedan vet jag att man kan ju diskutera om detta är konst.

I det förhistoriska bildskapandet var det främst djur som avbildades. Bisonoxarna i  Le Tuc                      d´Audoubertgrottan, hittades 1912 och antas vara från 17000 f. Kr. Det finns avtryck på kropparnas yta av formande fingrar och tecknande naglar. Hundratals hälavtryck runt djuren kan tolkas som spår av dans.



Den  mest berömda grottmålningen, som antas härröra från 15000 f. Kr. finns i grottan Lascaux i Frankrike. Den upptäcktes 1940. Grottan var öppen för allmänheten 1948-1963. Man tvingades stänga eftersom målningarna for illa av alla besökare och av allt syre som strömmade in i grottan.



Altamiragrottan i Spanien upptäcktes 1879. Där hittades många målningar av djur och även handavtryck utfört ca 35000-15000 f Kr.






Inom arkeologin är skulpturer som konstart äldre än teckning och måleri.
En liten kvinnofigur, som inte är mer än 11,5 cm hög och som har återfunnits nära Willendorf i Österrike är det mest slående och berömda av dessa människans äldsta konstverk. Statyetten, kallad Venus från Willendorf, är 25000-30000 år gammal och gjord av kalksten. Den bär spår av färgpigment och antas ursprungligen ha varit bemålad. Kroppens överdrivna rondör har en elasticitet, som snarare anas än ses.Händerna vilar på brösten och är liksom armarna och underbenen bara skissartat antydda. Kvinnan saknar ansikte, men hela hennes huvud är täckt av lockar. Man antar är hon var en fruktbarhetssymbol.





Det svindlar, när jag försöker förstå hur gammal den verkligen är!
Metoderna för att utröna hur gamla målningar och föremål är olika, men under senare tid har C 14- metoden för radioaktiv datering och andra vetenskapliga metoder, gjort det möjligt att datera de allra äldsta föremålen med ganska så stor noggrannhet.

Bilderna är tagna från nätet.



4 kommentarer:

  1. Jag läste konstvetenskap på universitetet i Linköping i början på 2001-2002 men har tyvärr glömt mycket. Kul att få lite repetition av konsthistorien. Vad man menar med konst, är nog ganska subjektivt. Jag vet att Ernst Billgren har skrivit en liten bok om detta begrepp.
    Ingrid

    SvaraRadera
  2. Jag läste den för en tid sedan men blev inte klokare för det. Tolkade det som att, allt som jag tycker är konst, ÄR konst.

    SvaraRadera
  3. Det är fascinerande med grottmålningarna. Jag ryser när jag ser dem och tänker på hur människor för länge länge sedan bodde och vistades i dem. Målningarna tycker jag är väldigt fina - älskar de naivistiska. Den här Venus från Willendorf är betagande. Jag vill i alla fall uppfatta detta som konst. Väldigt fint och lärorikt inlägg. Det berikar så mycket mer än allehanda fotobloggutmaningar!!!

    SvaraRadera
  4. Tack Eva. Ja, detta var ju bara ett litet nedhopp i den äldsta konsthistorien.

    SvaraRadera

Boktips - om kungligheter

Jag har haft en ambition att läsa in mig litet på svenska drottningar.  I vintras läste jag en mycket intressant biografi över drottning Hed...