23 oktober 2019

Pumpatider


Nu är det pumpatider!
Det finns flera olika sorter, alltifrån små prydnadspumpor på några hekto till jättestora, som väger flera kilo. Butternutpumpa och muscatpumpa är de vanligaste för matlagning. På bilden ovan, som togs i början av september, visar mina yngsta barnbarn en egenodlad pumpa vid sin sommarstuga och den kommer att användas nu.
Själv brukar jag göra en pumpapaj vid den här tiden. Här är receptet, som kommer från SVT. Kock är Johanna Westman.



PUMPAPAJ MED PECANNÖTTER

Ingredienser
Pajdeg:
3  ½ dl vetemjöl
3 msk socker
125 g smör skuret i tärningar
1 st äggula

Fyllning:
400 g pumpakött av t ex muscatpumpa
salt
2 dl vispgrädde
1,5 dl socker
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kanel
3 st ägg
rivet skal av en citron
florsocker, pecannötter (kan naturligtvis uteslutas) och vispad grädde  till serveringen

Så lagar du
Blanda mjöl, socker och smör och finfördela smöret, antingen med fingrarna eller i en matberedare. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och sätt in i kylen i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 160 grader. Dela och kärna ur pumpan. Skär bort skalet och dela köttet i bitar. Lägg pumpan i en smord form och strö över litet salt. Sätt in i ugnen i 30-35 minuter tills pumpan är mosig och mjuk, eller koka i ca 10 minuter. Låt pumpan svalna.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i ca 5 minuter i mitten av ugnen. Mixa pumpaköttet och blanda ner vispgrädde, socker, ingefära och kanel. Rör ner ett ägg i taget och rivet citronskal.
Häll pumpafyllningen i pajskalet och sänk värmen till 175 grader. Grädda pumpapajen i 50 min i nedre delen av ugnen.
Låt pajen svalna något innan du serverar den. Pudra över florsocker och garnera med några rostade pecannötter. Servera med vispgrädde.

2 kommentarer:

  1. En riktigt mättande paj, och med så mycket olika ingredienser! Kräver en viss skicklighet vid tillagningen. Själv är jag glad om jag lyckas få till en äppelpaj. Önskar dig nu en trevlig och vilsam Allhelgonahelg, Birgitta! Och visst är det skönt att vi fått tillbaka "normaltiden" med en hel extra timme "gratis" varje dag?

    SvaraRadera
  2. Så väldigt skicklig behöver man inte vara. Enda problemet brukar vara att få tag på rätt typ av pumpa. Hittills har många butiker bara haft prydnadspumpor, men nu verkar det som man förstått att matpumpa faktiskt också är något som folk är intresserade av. Jag önskar dig också trevlig helg!

    SvaraRadera

Lidingö vårsalong och konstrunda 2024

Årets vårsalong i Lidingö stadshus pågår den 13 - 28 april. Vårsalongen avslutas med den så kallade Konstrundan. Den pågår 26, 27 och 28 apr...